‘Jagers in Groene Hart overtreden nog steeds de regels’

Deel dit:

zwaanREGIO – De Provinciale Statenfracties van de Partij voor de Dieren en GroenLinks hebben bij het provinciebestuur aan de bel getrokken over de mishandeling van zwanen bij de jacht. Jagers zouden de dieren met een mes de strot doorsnijden wat verboden is. Beide partijen willen daarover opheldering van Gedeputeerde Staten.

De Partij voor de Dieren en GroenLinks halen een recent verschenen artikel in het tijdschrift Nieuwe Revu aan, waaruit blijkt dat jagers in het Groene Hart een verboden methode hanteren om neergeschoten zwanen te doden. Volgens de nieuwe Natuurbeschermingswet is het verboden dieren groter dan een eend de nek te breken. De jagers geven aan dat het breken van de nek de effectiefste manier is om een zwaan (of gans) te doden. Maar omdat dat niet meer mag wordt nu met een mes de strot doorgesneden, wat evenmin is toegestaan.

Het breken van de nek van zwanen kwam begin vorig jaar al aan het licht in een uitzending van het tv-programma Een Vandaag. Naar aanleiding van die uitzending vond op initiatief van de Partij voor de Dieren een debat plaats in de Provinciale Staten van Zuid-Holland. “Gedeputeerde Staten beloofden toen strengere regels op te stellen voor de zwanenjacht, maar dit heeft er niet toe geleid dat de zwanen niet meer worden mishandeld”, aldus de Partij voor de Dieren en GroenLinks.

Ze willen nu weten of jagers nog steeds de nekken van zwanen breken en/of hen de strot doorsnijden en of er sowieso wel toezicht wordt gehouden op de zwanenjacht. Ook vragen ze het provinciebestuur maatregelen te treffen om het mishandelen van zwanen en ganzen in de toekomst te voorkomen.

Beide partijen wijzen er op dat in het provinciale Faunabeheerplan staat dat eerst moet worden geprobeerd de zwanen te verjagen voordat ze worden afgeschoten. Dat kan door het gebruik van bijvoorbeeld knalapparaten, vlaggen, linten of een waarschuwingsschot. Anders komen boeren niet in aanmerking voor vergoeding van schade aan hun gewassen.

De twee partijen vragen zich af of dergelijke preventieve maatregelen wel (voldoende) zijn genomen voordat de zwanen worden afgeschoten en of de provincie dit wel controleert.

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.