Wie weet van de ‘Duitse Orde’ in Schoonhoven?

Deel dit:

IMG_0655SCHOONHOVEN – Wat veel mensen niet weten is dat de Zilverstad een commanderij is van de Ridderlijke Duitse Orde (RDO). Wat dit allemaal precies inhoudt wordt begin september duidelijk. Vanaf 7 september zal in de Hoge Vierschaar, onder het Stadhuis van Schoonhoven, twee maanden lang een tentoonstelling te zien zijn over dit onderwerp. Daarnaast zal een boek, een kaartspel en een lespakket voor de groepen 7 en 8 van de basisscholen in Schoonhoven beschikbaar komen.

Afgelopen donderdag zijn in samenwerking met RTV Krimpenerwaard geluidsopnamen gemaakt die gebruikt gaan worden in het lespakket. Leerlingen zullen aan de hand van opdrachten spelenderwijs een tocht door Schoonhoven maken en achter het geheim van de RDO komen. Lang geleden in 1189 tijdens de Derde Kruistocht was er de slag bij Akko. Dat is een havenplaats in het noorden van Israël. Aldaar richtten de Duitse ridders een hospitaal op voor de gewonden. De organisatie werd uiteindelijk na goedkeuring van de Paus een ridderorde. Om de kosten van de ridderorder te betalen schonken Europese vorsten en welgestelden goederen en landerijen. Zo was er Guy van Blois, heer van Schoonhoven, die in 1395 de Grote Kerk van Schoonhoven aan de orde schonk. Daarmee werd Schoonhoven een commanderij met ook een commandeurswoning in de Koestraat.

De initiatiefnemers zijn een werkgroep van de Archeologische Vereniging. Inmiddels is ook de Historische Vereniging aangelijnd en wordt het initiatief uitgerold naar een lesprogramma op alle basisscholen in Schoonhoven. Begin september zult u de initiatiefnemers o.a. uitgebreid aan het woord horen op de zaterdagmiddag tussen 12.00 en 14.00 uur bij RTV Krimpenerwaard. Een leuk en leerzaam initiatief over een onderwerp wat veel mensen niet weten: het bestaan van de Ridderlijke Duitse Orde die nog steeds actief en actueel is. Dit grote onbekende stuk geschiedenis gaat eind deze zomer voor iedereen duidelijk worden. Wordt vervolgd.

Knipsel

 

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.