Thema-uitgave HEK over oorlogsslachtoffers Krimpenerwaard

Deel dit:

Logo_RTVK_staand_01KRIMPENERWAARD – Oud-Schoonhovenaar Hans Korevaar (74) deed twee jaar lang onderzoek – via internet, artikelen en boeken- naar de mensen uit de Krimpenerwaard die in de Tweede Wereldoorlog om het leven kwamen. Dit onderzoek leidde tot een thema-uitgave van de Historische Encyclopedie van de Krimpenerwaard (HEK). Hierin zijn de verhalen van de oorlogsslachtoffers in de Krimpenerwaard gebundeld.

Wie zijn die Krimpenerwaarders die in de oorlog leefden, wat maakten ze mee en hoe kwamen zij om het leven? Ruim honderd van deze slachtoffers zijn in deze uitgave thematisch en chronologisch genoemd en beschreven. Hierdoor kan de lezer ervaren dat gebeurtenissen waarover hij misschien ooit heeft gehoord of gelezen, veelal in een ruimer perspectief kunnen worden geplaatst.

Krimpenerwaarders zijn bij bijna alle facetten van die oorlog betrokken en zijn daarbij omgekomen. Streekgenoten hebben gevochten in de eerste dagen van de oorlog, zaten in het verzet, sloten zich aan bij de Binnenlandse strijdkrachten en kwamen om bij luchtaanvallen en bombardementen. Ze werden naar Duitsland gestuurd om te werken of kwamen vanwege hun joodse achtergrond of hun verzetswerk in concentratiekampen terecht. Een aantal Krimpenerwaarders vond de dood in Nederlands-Indië of kwam om in de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog. Hun verhalen staan in deze publicatie.

De thema-uitgave van de HEK ‘Zij worden niet vergeten’ is verkrijgbaar in het Streekmuseum Krimpenerwaard en de bibliotheken in de Krimpenerwaard. Kosten: 10,- euro. Bestellen per post kan ook door te mailen naar: hans.korevaar@planet.nl. De kosten zijn dan 12,75 euro (incl. verzendkosten).

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.