Schoonhoven doet mee aan ‘Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet’

Deel dit:
Een van negen locaties die 4 mei zijn opengesteld: Dam 5

Een van negen locaties die 4 mei zijn opengesteld: Dam 5

SCHOONHOVEN – In 2012 is vanuit het Joods Historisch Museum in Amsterdam een initiatief gestart om jaarlijks op 4 mei kleinschalige herdenkingsbijeenkomsten te organiseren. Dit gebeurt in authentieke huizen waar, tijdens de Tweede Wereldoorlog, Joden of verzetsstrijders hebben gewoond. Dit jaar doet Schoonhoven voor het eerst mee.

Om dit project te realiseren is een samenwerking gestart tussen het Historisch Ontmoetingspunt Schoonhoven en het Verzetsmuseum Gouda. Ondersteuning is verleend door het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam. In de binnenstad zijn op zaterdag 4 mei overdag negen locaties opengesteld. Dit zijn woningen waar in de oorlogsjaren Joodse families hebben gewoond. In elke woning is een verteller aanwezig die zich verdiept heeft in de historie van het gebouw. Ook wordt verteld over de families die voor, tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog in betreffende huizen woonden. Huidige bewoners hebben de woningen voor deze gelegenheid beschikbaar gesteld.

56986738_2183409165076388_8290133999154626560_nDoor een werkgroep is veel speurwerk gedaan naar de huizen en families. Deze informatie gebruiken de vertellers in hun verhaal. Hans Fokker is één van de negen vertellers.  Hij heeft zich verdiept in de familie van Klaveren die tijdens de oorlog woonden aan de Lopikerstraat 21. Tegenwoordig is daar café The Limerick gevestigd. Als lid van de Historische Vereniging is hij gevraagd om hieraan mee te werken. “We beginnen de bijeenkomsten met het noemen van de namen van de mensen die in het huis hebben gewoond. Alles wat wij weten van deze familie, delen wij met de bezoekers. Daarna nemen we tijd voor vragen en geven we de mensen gelegenheid om met hun eigen verhaal te komen”, aldus Fokker. “Bijzonder is dat ik op het spoor ben gekomen van een fotoalbum van Bertha van Klaveren. Ik mag het zaterdag lenen om het aan de belangstellenden te laten zien.”

Het gaat niet alleen om de nare kant van het oorlogsverhaal maar ook om een tijdsbeeld te schetsen. “Het is een bijzonder project. Ik krijg steeds meer reacties van mensen die dit initiatief toejuichen.” Op de vraag wanneer het project voor hem persoonlijk is geslaagd geeft Hans een mooi, alles zeggend antwoord: “als de mensen met een gevoel weggaan, dat ze zich hebben verplaatst hoe het was om in die tijd te hebben geleefd. Dan waardeer je de vrede, die wij in ons land hebben, des te meer.”

Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet start zaterdag 4 mei om 10.00 uur op negen locaties in Schoonhoven. Aanvullende informatie is te lezen op www.openjoodsehuizen.nl. Hans Fokker is zaterdagmiddag te gast op de radio bij RTV Krimpenerwaard tussen 12.00 en 14.00 uur..

Vader Jacob en Benno van Klaveren rond 1925

Vader Jacob en Benno van Klaveren rond 1925

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.