Rondleiding door de Vakschool Schoonhoven

Deel dit:
Directeur Robert Moor

Directeur Robert Moor in het Juwelierslokaal

SCHOONHOVEN – Bekend als de ‘Zilverschool’ maar naast de opleiding voor goud- of zilversmid is er ook de mogelijkheid om een studie voor juwelier of uurwerktechniek te volgen. Twee jaar geleden is de school grondig verbouwd. Het gebouw oogt na deze ingrijpende renovatie fris en modern. Vanaf begin volgend jaar komt er een aircosysteem in de lokalen.  RTV Krimpenerwaard kreeg eerder deze week van directeur Robert Moor een exclusieve rondleiding door het gebouw van de vakschool.

De vakschool is sinds 1995 onderdeel van Zadkine in Rotterdam, een school voor opleiding vakmensen in het middelbaar onderwijs. “Het was voor de vakschool moeilijk om zelfstandig door te gaan. De reden was financieel omdat de vakschool te klein werd. Zadkine heeft mogelijk gemaakt dat de verbouwing gedaan kon worden en investeringen in de benodigde apparatuur”, vertelt directeur Robert Moor.

Het aantal leerlingen is rond de 350. In betere tijden waren dit er bijna drie keer zoveel. De toren boven de school wordt nu niet meer gebruikt. “De investeerder van het pand doet nu onderzoek wat er met deze ruimte gaat gebeuren. Dat kunnen huur- of studentenwoningen worden. Het kan ook zijn dat er bedrijven in gevestigd worden. Oorzaak van het dalend aantal leerlingen zijn de kansen op de arbeidsmarkt en de toegenomen automatisering in het productieproces. Echter blijven altijd vakmensen nodig en zal er voor de creatieve studenten zeker een baan te vinden zijn”.

In de school is een juwelierslokaal waar de studenten leren om ook commercieel actief te zijn. “De huidige markt vraagt niet alleen om creatief te zijn maar ook ondernemend”, aldus Robert. “Voor de opleiding tot uurwerktechniek geldt een numerus fixus. Dat betekent dat een beperkt aantal studenten worden toegelaten. Ondanks de digitalisering zijn juist in dit segment steeds meer vakmensen nodig”.

f9d63498-c84c-47db-8549-89a9f8e599f5De vakschool kenmerkt zich door een ontspannen sfeer. “Elke twee jaar doen we een enquête onder de studenten waarin de veiligheid en openheid van de school aan bod komt. We scoren hierin vrij hoog mede omdat we een relatief kleine school zijn. Er is een gezonde gezagsverhouding tussen leerling en leraar”.  Twee jaar geleden is er ook een locatie geopend in het Brabantse Veghel. Daar is de opleiding samen met glasblazen en keramiek.

Toekomstplannen voor de vakschool: “Wij willen een kleine groei aan studenten realiseren en de opleiding waar mogelijk aanpassen aan de behoefte op de arbeidsmarkt. Continue verbeteringen doorvoeren op gebied van begeleiding en omgang van studenten. Wij leiden studenten op voor de toekomst en niet voor het verleden. Daar blijven wij ons continue voor inzetten”, besluit Robert het gesprek.

Het gehele gesprek met directeur Robert Moor is komende zaterdag te beluisteren op RTV Krimpenerwaard tussen 12.00 en 14.00 uur.

vakschool_7

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.