Ouderkerkse brandweer heeft primeur met Cobra Coldcutter [video]

Deel dit:

brandweerOUDERKERK A/D IJSSEL – De brandweer van Ouderkerk aan den IJssel hDe brandweer van Ouderkerk aan den IJssel heeft een primeur te pakken. Ze heeft namelijk als eerste in de brandweerregio Hollands-Midden de beschikking over de Cobra Coldcutter, een koud snijdend hogedruk blussysteem dat van buitenaf wordt ingezet bij branden in moeilijk toegankelijke ruimten, zoals containers en scheepsruimten.

Met een trekker op de bluslans kan de brandweerman het bluswater een ‘gritstraal middel’ meegeven. Binnen een minuut ontstaat daardoor een klein gaatje in een muur of wand van bijvoorbeeld staal, beton of steen. Hier kan een hogedruk waterstraal doorheen worden verneveld.

De waterdruppels zijn tien keer zo klein verneveld dan normaal. De brand in de achterliggende ruimte wordt op deze manier effectief gekoeld. Met dit systeem wordt de inzet van de brandweer sneller, effectiever en vooral veiliger bij bijvoorbeeld scheepsbranden of grote loodsbranden. Binnen een minuut kan het risico van een rookgasexplosie verdwenen zijn. De brandweer kan zo sneller een ruimte betreden.

Voor de bediening van het blussysteem hebben enkele Ouderkerkse brandweerlieden een opleiding gekregen. Zij zullen hun kennis weer delen met collega-brandweervrijwilligers.

Woensdag was de officiële overdracht van de Cobra Coldcutter. Dit in aanwezigheid van onder anderen burgemeester Roel Cazemier en ploegchef Hans Trouborst. Het innovatieve blussysteem is aangeschaft met financiële steun van verzekeraar De Onderlingen. De Onderlingen.

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.