Leerlingen maken kennis met praktijk

Deel dit:

college1SCHOONHOVEN – Tweedeklassers van het vmbo van het Schoonhovens College staan voor een belangrijke keuze in hun leven. Welke opleiding biedt de meeste kans van slagen? Met welk vmbo-diploma ga ik later aan de slag of vervolg ik mijn studie?

De derde klas komt snel dichterbij. Daarom was de DOE-Week een passend instrument om een kijkje in de toekomst te nemen. Voor de vakken Zorg & Welzijn, Economie & Ondernemen, Produceren, Installeren & Energie en Bouwen, Wonen & Interieur werden tal van metaalbedrijven, aannemers, winkeliers en instellingen benaderd om te ruiken, te voelen en te proeven aan de praktijk.

Zo opende ERIKS de deuren aan de Broeikweg in Schoonhoven. De leerlingen werden in dit pand wegwijs gemaakt door medewerker Arcadio Rodriguez. De specialist in aandrijftechniek richt zich vooral op motion control. Dat is voor veel jongeren nog een brug te ver, maar met een knikkerdemonstratie wist Rodriguez het een en ander helder uit te leggen.

Aan leerlingen die hun blik hebben gericht op Economie & Ondernemen wilden ambtenaren van de gemeente Krimpenerwaard best vertellen hoe de afdeling Financiën de inkomsten en uitgaven op elkaar afstemmen. Dat ingewikkelde financiële plaatje, waarmee jaarlijks 136 miljoen euro (!) gemoeid is, maakte indruk op de jongeren. Met sheets en chocolademunten mochten ze eerst zelf proberen de verdeling aan te geven. Daarna kwam de praktijkversie aan bod.

Welzijn en zorg voor de medemens is vooral een klus voor fysiotherapeuten. Namens Spruyt kwam Martijn Schouten naar de Vlisterweg om leerlingen inzage te geven in zijn dagelijks werk in het pand aan de Bergambachterstraat en bij de patiënten thuis. Het leverde een boeiende presentatie op met diverse vragen voor de tweedeklassers over zenuwbanen, spieren, botten en gewrichten.

Om hun pad te kunnen uitstippelen bij de afdeling Bouwen, Wonen & Interieur togen leerlingen naar een betonproducent, interieurbouwer en asbestverwijderaar. Daarnaast kregen ze een workshop ontwerpen van Tjeerd Huisman. De bedrijfsbezoeken werden voorafgegaan door een architectuurwandeling door Rotterdam. Bij Kruiswijk in Bergambacht mochten leerlingen met een kraansimulator in vier minuten tijd een bak vullen. Dat lukte niemand.

Alle wetenswaardigheden opmerkingen en conclusies werden door de leerlingen genoteerd in een schrift en omgezet in een teamwerkstuk. Vrijdagmiddag konden hun ouders hun presentaties op school bewonderen.

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.