Infiltratieproef Gouderak uitgesteld

Deel dit:

gouderakGOUDERAK – De infiltratieproef die zaterdag zou plaatsvinden op de Kattendijk in Gouderak gaat niet door. Dat meldt het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.

“Tijdens de proef, uitgevoerd door POV Macrostabiliteit, zou water over het binnentalud van de dijk worden gepompt om te controleren of de dijk sterker is dan we tot nu toe aannemen”, aldus het hoogheemraadschap. “We wilden testen waar bij dit geselecteerde stuk dijk de grenzen bij infiltratie van water in de dijk daadwerkelijk liggen.”

Met extreem weer staat het water hoog tegen de dijk en zijn er golven, waarvan de hoogste over de dijk slaan. Daardoor kan het talud van de dijk verzadigd raken waardoor het verzwakt. “Momenteel wordt de hoeveelheid water die infiltreert in het binnentalud van de dijk bij extreme weersomstandigheden bepaald door vuistregels waarmee we rekenen. Daarbij nemen we aan dat de dijk volledig infiltreert, dus van binnen helemaal verzadigt met water en daardoor verzwakt. Door het uitvoeren van deze proef konden we controleren of dit ook daadwerkelijk het geval is.” 

Voorbereiding proef
Als voorbereiding op de proef is vrijdag gedurende een klein uur over de dijk gepompt met behulp van een geperforeerde pijp van dertig meter. Dit water is geïnfiltreerd in de dijk waarna een kleine oppervlakkige afschuiving van het dijktalud plaatsvond. De veiligheid van de dijk is niet in het geding, zo verzekert het hoogheemraadschap.

“De dijk was voor deze proef uitgebreid geïnstrumenteerd, waardoor ook de stabiliteit van de dijk goed werd gemonitord gedurende deze voorbereiding. Dit leverde data op waarop besloten is de proef uit te stellen. Deze gegevens gebruiken we nu om de analyse verder mee te gaan uitvoeren. De precieze inzichten gaan we nader onderzoeken en zijn vanzelfsprekend zeer nuttig. Hiermee hebben we een mooie case opgebouwd om de huidige modellen te analyseren.” 

Meer informatie: www.povm.nl/infiltratieproef

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.