Dochters Both ook besmet met het crossvirus

Deel dit:

autocrossBERGAMBACHT – Van een vreemde hebben ze het niet. De zestienjarige Marinka Both en haar drie jaar jongere zus Anna hebben hun hobby met de paplepel ingegoten gekregen van hun vader Wijnand Both. Die begon met autocrossen toen hij achttien jaar was en is er tot 2008 mee doorgegaan. In die periode ging hij op menig autocrossterrein de strijd aan met andere liefhebbers en reed zich veelvuldig in de prijzen.

Zijn dochters vonden dat machtig mooi en zijn al op jonge leeftijd in zijn voetsporen getreden. Sinds een aantal jaren is er in de autocross een juniorklasse en daar schreven ze zich voor in. Ze zijn lid geworden van autocrossvereniging Rang-Pang. De vereniging organiseert jaarlijks meerdere crossevenementen in de regio en vaardigt leden af naar de Nederlandse kampioenschappen.

Marinka rijdt inmiddels alweer een paar jaar crosses en Anna hoopt op Koningsdag haar debuut te maken tijdens de autocross in Groot-Ammers. Dat gaat niet zomaar. Om een startlicentie te krijgen moet ze vrijdagmorgen in alle vroegte eerst een rijproef afleggen en examen doen.

“Ik moet vooral laten zien dat ik controle heb over de auto”, legt de brugklasleerlinge aan het tweetalig gymnasium van het Driestar College uit. Als dat goed afloopt mag ze aansluitend meedoen aan haar eerste wedstrijd. In drie manches van ieder zes tot acht ronden moet ze in een veld van twaalf deelnemers proberen een plaats in de finale te bemachtigen.

Kooiconstructie
Niet iedereen beschikt zomaar over een crossauto maar voor deze meiden is dat geen probleem. Vader Wijnand is eigenaar van Both Auto’s aan de Transportstraat in Bergambacht en weet, mede door zijn eigen ervaring, zijn weg in de crosswereld wel te vinden. Voor zijn dochters tikte hij een Suzuki Swift op de kop, die hij in zijn werkplaats deskundig ombouwde tot crossauto. “In de juniorklasse zijn deze wagens erg populair”, vertelt hij, want ze voldoen aan de eis dat het vermogen van de wagens maximaal 1.300 cc mag bedragen. Geheel volgens de voorschriften maakte hij een veilige kooiconstructie rond de berijderstoel, laste de portieren dicht en haalde alle accessoires die tijdens een cross overbodig zijn uit het voertuig. Marinka nam het schilderwerk voor haar rekening en voorzag de motorkap van een imposante adelaar.

Op Koningsdag weet Anna zich gesteund door haar vader, die als begeleider en technicus zal optreden, en door zus Marinka, haar moeder en twee jongere broertjes die haar allemaal vanaf de zijlijn zullen aanmoedigen.

Wilt u er ook bij zijn? De wedstrijden beginnen om 11.00 uur op het crossterrein aan de Sportlaan in Groot-Ammers.

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.