Cor de Jong uit Bergambacht: ‘Stoppen was niet mijn keuze’

Deel dit:

IMG_0852BERGAMBACHT – Afgelopen vrijdag werd hij verrast door zijn collega’s van de brandweer. Meegenomen in de brandweerwagen en ‘verplicht’ een ruim twintig minuten durende rit gemaakt. Ondertussen werd de showroom van zijn garagebedrijf ‘De Gruijter en de Jong’ verbouwd tot feestzaal. Bij terugkomst was de showroom gevuld met brandweercollega’s en familieleden. Een koninklijke onderscheiding lag klaar voor Cor de Jong die op een feestelijke wijze werd opgespeld door burgemeester Roel Cazemier. 

Cor de Jong is op twintigjarige leeftijd als vrijwilliger begonnen bij de brandweer. “Ik zag een advertentie in de Lekstreek en daar heb ik op gereageerd”, vertelt Cor in een gesprek met RTV Krimpenerwaard. “Ik was terechtgekomen in een hecht team die voor elkaar door het vuur gaan, nu ook nog na 32 jaar.”

Een vrijwilliger bij de brandweer moet in een goede conditie zijn. Fit zijn is cruciaal in het fysiek zware werk. Daarom is er de Periodieke Preventief Medisch Onderzoek (PPMO). Echter is sinds vorig jaar een en ander gewijzigd in de keuring.  De keuring is uitgebreid met allerlei onderdelen waaronder een traplooptest. “Ik ben ooit als 12-jarige jongen gevallen op mijn linkerknie met de crossbrommer en op latere leeftijd ben ik hier last van gaan krijgen. En door mijn zere knie heb ik het onderdeel honderd traptreden lopen niet gehaald ondanks mijn uitstekende conditie”, aldus Cor.  Dat maakt dat zijn vertrek bij de brandweer een gedwongen vertrek is. “Stoppen was niet mijn keuze, ik had nog zeker wel tien jaar bij de brandweer willen blijven”.

Cor blijft lid van de brandweer. Zijn functie is gewijzigd in aspirant brandwacht zonder uitrukbevoegdheid. Daarmee kan hij leider blijven van de jeugdbrandweer. Zo blijft Cor toch actief aan het korps verbonden. Inzet bij een calamiteit of brand is er niet meer bij tenzij er een oplossing komt voor zijn versleten knie. “Als de knie weer goed functioneert en ik kom opnieuw door de keuring, dan ben ik er weer bij”, besluit Cor het vraaggesprek.

Vervelen doet hij zich niet want zijn autobedrijf, gespecialiseerd in reparatie van klassieke Mercedessen, draait erg goed. Daarnaast heeft Cor een nieuwe hobby: eind augustus gaat hij meedoen met de Old Timer Grand Prix in Zandvoort. En dat kost ook de nodige tijd en voorbereiding.

Een uitgebreid gesprek met deze markante persoonlijkheid hoort u komende zaterdag 21 juli op RTV Krimpenerwaard tussen 12.00 en 14.00 uur.

IMG_0858

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.