Brug bij Veerpoort Schoonhoven onbedoeld beschadigd [video]

Deel dit:
Veerpoort Schoonhoven

Veerpoort Schoonhoven

SCHOONHOVEN – Afgelopen dinsdag werd bij herinrichtingswerkzaamheden aan het Veer een rioolbuis in de grond geplaatst. Daarbij werd een boog van een historische brug aan gruzelementen gebracht. Al snel kwam het nieuws tot Jeroen Patijn, voorzitter van de Historische Vereniging. Die ontstak direct in woede en schreef een brief over het voorval aan de Gemeente Krimpenerwaard.

“Laaiend was ik, echt laaiend. Ik kwam thuis van mijn werk en zag onder andere op facebook foto’s dat men met een sloophamer bezig waren geweest”, vertelt een nog lichtelijk opgewonden Jeroen in gesprek met RTV Krimpenerwaard.  “Dit terrein is voor ons heel belangrijk. We hebben het onlangs nog aan laten wijzen als gemeentelijk monument.” De brug waar de beschadiging is toegebracht, is gebouwd in 1793. Aan het begin van de vorige eeuw ‘verdween’ de brug onder de bestrating. Ondanks dat de brug niet zichtbaar is, heeft ze wel een enorme historische waarde. “We hebben vaak signalen afgegeven om voorzichtig te werk te gaan. Ook met de projectleider is hier contact over geweest. Van onwetendheid kan hier geen sprake zijn”, aldus Patijn. We waren alert omdat in een recent verleden, bij de bouw van de brasserie, zonder overleg restanten van een oude verdedigingsschans werden verwijderd.”

veerpoort_127

Onderzoek
Vrijdag 26 april heeft Jeroen een onderhoud gehad met wethoudster Ria Boere. “Het was een goed gesprek. De wethoudster betreurde dat het zo gelopen is. Volgende week donderdag krijgen we terugkoppeling van de gedane bevindingen. Zo het nu lijkt is het gewoon een stommiteit maar wel met grote gevolgen. Ook de verantwoordelijkheid in deze zaak is nog niet duidelijk. Nu wordt zo snel mogelijk uitgezocht of het mogelijk is om de aangebrachte schade te herstellen.” De vurige wens van de Historische Vereniging is om de brug weer in ere te herstellen en zichtbaar te maken. Mogelijk wordt in het verlengde hiervan onderzoek gedaan naar de haalbaarheid.

Dossiers
Jeroen is redelijk positief gestemd over het gesprek met de Gemeente. “Het is alleen jammer dat er geen ruimte was voor de andere dossiers waar wij moeite mee hebben. Zo is er een enorme irritatie over de afhandeling van de schilderijencollectie van Han van der Kop, invulling pilot omgevingsplan binnenstad, het stoppen van het aanwijzen gemeentelijke monumenten en de klankbordgroep die de opvolger is van de Erfgoed Adviesraad.” Jeroen geeft per dossier een opsomming van de punten waar het bestuur van de Historische Vereniging moeite mee heeft. “Ik heb de wethoudster ook gevraagd of het bestuur van de Historische Vereniging en het voltallige college een bijeenkomst  kunnen beleggen. Dan kunnen we de lucht klaren waar nodig. Wij krijgen daar nog een terugkoppeling van”, besluit de voorzitter het gesprek.

Het is een zegen voor ons cultureel erfgoed, dat er gedreven mensen zijn, die zich vol overgave inzetten voor het behoud daarvan.

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.