Broedvlotjes bouwen op Zwarte Stern-dag

Deel dit:

stern2OUDERKERK A/D IJSSEL – De Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard (NVWK) houdt woensdag 11 april een Zwarte Stern-dag. Bezoekers kunnen deze dag broedvlotjes bouwen voor zwarte sterns. Plaats van handeling is de beheerboerderij van het Zuid-Hollands Landschap aan de Schaapjeszijde 4 in Ouderkerk aan den IJssel.

Al jaren worden door een aantal vrijwilligers van NVWK en door het Zuid-Hollands Landschap (ZHL) vlotjes uitgelegd voor zwarte sterns om op te broeden. Deze vogeltjes overwinteren tot ver over de evenaar langs de kusten van Afrika, en komen rond Koningsdag weer naar de polders van de Krimpenerwaard. De natuurlijke broedplekken op dichte matten van waterplanten zoals krabbenscheer, zijn door intensiever beheer van de watergangen nauwelijks meer te vinden. Onder andere hierdoor zijn hun aantallen de laatste decennia dramatisch afgenomen.

Het Streekfonds Krimpenerwaard wil met de partijen in het gebied werken aan duurzame projecten voor de zwarte stern en dus voor de natuur en het landschap in de streek. Er werd een meerjarenplan ontwikkeld: het Kansenboek Zwarte Stern.

stern1

Om de populatie effectief te versterken werken het ZHL, de NVWK en het Agrarisch Collectief Krimpenerwaard (ACK), samen. Door het ACK wordt met agrariërs die willen meewerken aan het behoud van de zwarte stern een contract afgesloten, wat inhoudt dat zij zorgen voor zo min mogelijk verstoring tijdens het broedseizoen en dat zij een flinke strook vegetatie laten staan langs de sloot waar een kolonie sterns op vlotjes zit. Vrijwilligers van de NVWK monitoren de ontwikkelingen en tellen uiteindelijk de vliegvlugge jongen.

Jaarlijks broeden er zo’n 140 zwarte stern paartjes in de Krimpenerwaard, waarvoor ongeveer 400 vlotjes worden uitgelegd. De doelstelling in het Kansenboek is om over een aantal jaren tot 250 broedende paartjes te komen. Onderzocht is dat er drie vlotjes per paartje moeten worden uitgelegd om het aantal van 250 paartjes te bereiken; dat betekent dus 750 vlotjes uitleggen.

Om dit aantal te halen houdt de NVWK op woensdag 11 april de Zwarte Stern-dag. Materialen zijn aanwezig. Ontvangst is om 9.15 uur met koffie en thee, gevolgd door een presentatie over de zwarte stern. Om 10.00 uur start het maken van de vlotjes, tot ongeveer 15.00 uur. Deelnemers moeten zelf een lunch meenemen, voor drinken wordt gezorgd. Het is fijn als men eigen gereedschap meebrengt: hamer, knijptang, schroef- en boortol. Stroom is aanwezig.

Aanmelden (uiterlijk 8 april) kan bij Max Ossevoort vias 06-58870179 of maxossevoort@gmail.com.

stern3

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.