Aftrap aanleg idylle in Loetbos bij Lekkerkerk

Deel dit:
Vlindertafeltjes.

Vlindertafeltjes.

LEKKERKERK – In het Loetbos bij Lekkerkerk wordt zaterdag 12 september de aftrap gegeven voor de aanleg van een idylle. Dit is een plek waar vlinders, bijen én mensen kunnen genieten van nectarrijke bloemenpracht.

Ten noorden van de Hendrikshoeve worden drie percelen (ca 8000 m2) bewerkt en ingezaaid met een duurzaam streekeigen bloemenmengsel dat aantrekkelijk is voor vlinders en bijen. “Dit zaad zorgt jarenlang voor inheemse bloemen die vol zitten met nectar”, zegt Kars Veling van De Vlinderstichting. “We gaan de komende jaren bijhouden welke vlinders dit aantrekt en of er ook meer bijen komen.”

Vlinders en bijen hebben het moeilijk de laatste tientallen jaren, onder meer door een gebrek aan nectar en stuifmeel, hun voedsel. Het aantal vlinders en bijen in Nederland daalt mede hierdoor al jarenlang. Met de aanleg van idylles tracht de Vlinderstichting hier verandering in te brengen.

De Vlinderstichting wordt gesteund door de Nationale Postcodeloterij en werkt bij de aanleg van de idylle in het Loetbos samen met de Natuur-en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard (NVWK), Groenalliantie Midden-Holland en een lokale imker.

Zaadmengsel
“Een dergelijk project vereist veel voorbereiding”, zegt Joke Colijn van de NVWK. “We hebben uitgezocht wat een geschikt zaadmengsel is voor deze omgeving. Het zaadmengsel is vervolgens afgestemd op de vlinders die in het Loetbos voorkomen of op vlinders die we graag in dit gebied zouden willen terugzien. Ook is een inrichtings- en beheerplan voor de percelen gemaakt. Volgend jaar juni verwachten we de bloeiende idylle officieel te kunnen openstellen.”

Iedereen die meer wil weten over de idylle is zaterdag 12 september welkom in het Loetbos. Om 11.00 uur is er een formeel gedeelte waarin door de betrokken partijen een samenwerkingsovereenkomst wordt ondertekend. Op de locatie van de idylle wordt een projectbord onthuld en direct daarna worden symbolisch de eerste bloemen gezaaid. Kinderen kunnen vlindertafeltjes versieren.

Rabobank Krimpenerwaard houdt op deze dag en op dezelfde locatie allerlei activiteiten voor jong en iets ouder in het kader van ‘Krimpenerwaard in Beweging’.

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.