Ga mee op Zwarte Stern Safari in de Krimpenerwaard

Deel dit:
Zwarte Stern met logger. (Foto: Jan van der Winden)

Zwarte Stern met logger. (Foto: Jan van der Winden)

KRIMPENERWAARD – Het Zuid-Hollands Landschap verzorgt zaterdag 6 juni een Zwarte Stern Safari in de Krimpenerwaard. De natuurorganisatie wil het publiek zo betrekken bij het onderzoek naar het reisgedrag van deze trekvogel. Alleen op deze dag is het mogelijk om deze tocht mee te maken. Bioloog en sternspecialist Jan van der Winden verzorgt een lezing, waarna men het veld in gaat om vogels te vangen en te ringen. Het programma wordt afgesloten met een bezoek aan Molen Den Arend in Bergambacht.

“Je kunt ons die dag alles vragen over de zwarte stern en van dichtbij meemaken hoe de vogels worden voorzien van een geo-locator. Daarna geven we deze wereldreizigers een naam en laten ze weer los. En wie weet zie je na een jaartje je eigen zwarte stern weer terug om je te vertellen waar hij allemaal geweest is!”, zo vat Warner Reinink van het Zuid-Hollands Landschap de Zwarte Stern Safari samen.

Gek op de Krimpenerwaard
De zwarte stern is een trouwe bezoeker van de Krimpenerwaard. Hij broedt hier en brengt hier zijn kroost groot. “Op dit moment is hij net teruggekeerd van zijn lange reis uit Afrika. We weten alleen niet zo veel van zijn reisgedrag. Vliegen ze altijd dezelfde route? Waar rusten ze? We weten het niet”, zo verklaart Warner Reinink de reden van het onderzoek. “De geo-locator is ultralicht en slaat de reisgegevens van de vogels op. Bioloog en sternspecialist Jan van der Winden voert het zwarte sternonderzoek voor ons uit. Samen met hem hopen we nog meer te weten te komen over deze bijzondere vogel en kunnen we ons nog beter voorbereiden op de komst van de sterns.”

Door het gastvrije onthaal in het veenweidenlandschap gaat het weer goed met de zwarte stern. En omdat de Krimpenerwaard zeker zo gastvrij is voor menselijke bezoekers, biedt het Zuid-Hollands Landschap samen met restaurant ‘Onder de Molen’ in Bergambacht een unieke Krimpenerwaardervaring aan. Ad Scheer van ‘Onder de Molen’: “Wij wonen en leven in een uniek gebied. Samen met het Zuid-Hollands Landschap en het Streekfonds Krimpenerwaard willen wij mensen op een aangename manier laten kennismaken met onze mooie streek, de natuur en de heerlijke streekproducten.”

Per huifkar naar de zwarte stern
Wie mee wil, moet zich vooraf aanmelden en wordt zaterdag 6 juni om 13.00 uur ontvangen in ‘Onder de Molen’ in Bergambacht. Het begint met een streeklunch en een college over de zwarte stern en het onderzoek van het Zuid-Hollands Landschap. Reinink: “Daarna gaan we per huifkar naar de zwarte stern kolonie en leren we meer over het leefgebied van deze bijzondere vogels.” Jan van der Winden laat zien hoe een geo-locator wordt aangebracht. Een paar geluksvogels mogen de sterns loslaten. Samen wordt de naam voor de geringde vogels bepaald, zodat ze individueel gevolgd kunnen worden. “Zo kan men de eigen stern in het voorjaar van 2016 weer terugvinden in de Krimpenerwaard. We vangen hem dan opnieuw en na het uitlezen van zijn geo-locator weten we alles over zijn lange tocht naar Afrika en terug”, aldus Warner Reinink.

Ad Scheer: “Rond de klok van vijf sluiten we gezamenlijk af met een rondleiding door Molen den Arend. Onder het genot van een streekhapje en -drankje praten we nog even na over deze bijzondere dag.” Het Zuid-Hollands Landschap hoopt met dit initiatief op steun en belangstelling voor de zwarte stern. “De Krimpenerwaard is een uniek gebied. Belangrijk voor de weidevogels en een prachtig gebied om te bezoeken.”

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.