Roest pakt wereldtitel na bizarre ontknoping op tien kilometer

Deel dit:
(Beeld: NOS)

(Beeld: NOS)

LEKKERKERK – Schaatser Patrick Roest uit Lekkerkerk heeft op bizarre wijze zijn eerste wereldtitel allround gepakt. De Noor Sverre Lunde Pedersen leek verzekerd van het goud, maar ging onderuit op de afsluitende tien kilometer in het Olympisch Stadion van Amsterdam. Hij was daarmee kansloos voor de hoogste trede van het erepodium en moest genoegen nemen met zilver.

“Ik kan het niet geloven”, sprak Roest voor de camera van de NOS. “Het is jammer dat Sverre valt. Dat gun je hem natuurlijk niet. Maar heel vet om hier wereldkampioen te worden.”

Roest was niet zo te spreken over de ijskwaliteit in het hoofdstedelijke stadion. “Als je een keer je schaats verkeerd neerzet, ga je onderuit. En dat is met Sverre misschien wel het probleem geweest.”

Roest zag de duikeling van de Noor niet gebeuren. “Ik zat en hoorde het stadion ‘oei’ roepen. Dan kijk je op het bord en zie je Sverre in de boarding liggen. Dan denk je: fuck wat gebeurt er nu. Je wilt natuurlijk niet juichen. Vind het echt vervelend voor Sverre, hij reed heel sterk dit weekend, maar ik moet ook blij zijn voor mezelf dat ik hier wereldkampioen wordt.”

De Noor reed nog door na zijn val, maar een goede tijd was al uit zicht. Roest kijkt met tevreden terug op zijn eigen tien kilometer race. “Met nog zeven ronden te gaan, ben ik vol gas gegaan. Alles eruit gehaald. Dat dit dan gebeurt, ongelofelijk.”

Roest volgt ploeggenoot Sven Kramer op, die een dramatische tien kilometer reed en niet eens het podium haalde. Het brons voor Marcel Bosker.

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.