Roest pakt olympisch zilver op 1500 meter [video]

Deel dit:

(Beeld: NOS)

(Beeld: NOS)

LEKKERKERK – Patrick Roest heeft dinsdag een zilveren olympische plak veroverd op de 1500 meter. De Lekkerkerker reed met 1.44,86 een persoonlijk record. Roest hoefde alleen landgenoot Kjeld Nuis voor zich te laten gaan. Die verzekerde zich met een baanrecord in 1.44,01 van het goud.

Roest startte rustig in zijn rit. Zijn kracht lag vooral in het lage verval gedurende zijn rit. Vooral in de een na laatste ronde van 26,79 pakte hij veel tijd op zijn concurrenten. Hij sloot de 1500 meter af met 28,01, de snelste slotronde van het veld.

“Ik ben zo blij met zilver, niet te geloven”, vertelt het jonge talent op de website van zijn ploeg Team LottoNL-Jumbo. Roest startte al vroeg, dus moest erg lang wachten totdat alle ritten geschaatst waren. “Ik zat op de tribune en zag dat iedereen zich stuk beet. Ik wilde graag podium rijden, maar wist dat het moeilijk zou worden.”

Vlak voor de start van het schaatsseizoen brak Roest zijn onderarm doordat hij tijdens een skeelertraining in botsing kwam met een tractor. “Ik heb dit seizoen maar weinig wedstrijden. Mijn eerste internationale 1500 meter reed ik ongeveer een maand geleden. Toen eindigde ik als veertiende”, vertelt de 22-jarige schaatser”. Maar achteraf hoor je mij niet klagen. Mijn seizoen is geslaagd. Dit is ontzettend mooi en gaaf.”

Roest verbeterde zijn persoonlijk record met een honderdste van een seconde. “Die reed ik tijdens het Olympisch Kwalificatie Toernooi, dus dit mag je een hele goede race noemen. Ik had gehoopt dat het iets sneller zou zijn, want het laatste rondje kwam lastig”, analyseert hij zijn rit.

Nuis is lovend over teamgenoot Roest. “Wat Patrick hier doet, is niet normaal. Superknap dat hij zilver wint. Echt te gek.”

In het ijsclubgebouw in Lekkerkerk leefden ze intens mee met Patrick Roest, tijdens zijn 1500 meter rit op de Olympische Spelen. RTV Krimpenerwaard maakte een reportage.

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.