Kooiman pakt verrassend WK-zilver op tien kilometer

Deel dit:

(Foto: Twitter Erik-Jan Kooiman)

(Foto: Twitter Erik-Jan Kooiman)

LEKKERKERK – Schaatser Erik-Jan Kooiman (Team Clafis) heeft donderdag bij de WK afstanden in Heerenveen verrassend zilver gepakt op de tien kilometer (13.02,57). De inwoner van Lekkerkerk zag ploeggenoot Jorrit Bergsma zijn wereldtitel prolongeren (12.54,82). Het brons in Thialf was voor de Duitser Patrick Beckert (13.10,95).

WK-debutant Kooiman (28) reed in Heerenveen pas zijn vijfde race op de tien kilometer. Hij verpulverde zijn persoonlijke record met ruim zeven seconden.

Kooiman, zoon van het schaatsechtpaar Jan en Ineke Kooiman, was aanvankelijk reserve voor de 10.000 meter bij de WK afstanden. Door de late afmelding van Sven Kramer, die zich dinsdag terugtrok wegens het voor hem ongunstige WK-schema, kwam de voormalige leraar aardrijkskunde alsnog in beeld.

De ploeggenoot van olympisch kampioen Bergsma won in de beginfase van het seizoen een marathon voor de KPN Cup. Bij de NK afstanden begin november eindigde hij als derde op de langste afstand, toen nog in een persoonlijke toptijd van 13.09,84.

“Ik was dinsdag na de afmelding van Kramer wel even zenuwachtig, maar al snel keerde het zelfvertrouwen bij mij terug”, sprak Kooiman donderdagavond opgetogen. “We hadden er wel een beetje rekening mee gehouden dat Sven zich zou terugtrekken. ‘Laat maar komen’, dacht ik.”

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.