Stolwijker Co Verkerk zet zich in voor Mercy Ships

Deel dit:

download (3)STOLWIJK – De 62 jarige Co Verkerk werkt in het dagelijks leven als ambulancebroeder. In 2004 bezocht hij samen met zijn vrouw Rudina de Wereldhavendagen in Rotterdam. In een gesprek met een verpleegkundige aan boord  van de ‘Anastasis’ hoorde hij dat vrijwilligers gezocht werden voor Mercy Ships.  Sindsdien is hij al acht maal actief geweest op de ‘Africa Mercy’ op diverse plaatsen in de armste landen aan de kust van Afrika.

“Mercy Ships is opgericht in 1976 naar aanleiding van een grote ramp die in Azië plaatsvond”, vertelt Co in een uitgebreid interview met RTV Krimpenerwaard. “Een schip ingericht als ziekenhuis met operatiezalen en ziekenhuisbedden. Er worden gratis operaties verzorgd aan mensen die het zelf niet kunnen betalen. Alles wordt gefinancierd door donaties, sponsering en giften van goederen en medicamenten. Iedereen op het schip werkt belangeloos mee. Je betaalt zelf de reis naar het schip en de kosten voor eten, drinken en inwoning”.

Co wordt op de ‘Africa Mercy’ ingezet op de uitslaapkamer, de zogenaamde PACU wat staat voor Post-Anesthesica Care Unit. Zijn huidige werkgever geeft Co de gelegenheid om vier weken verlof achter elkaar op te nemen om zich in te zetten op het schip. “Door overwerk spaar ik uren op om de dagen te kunnen opnemen naast mijn eigen vakantiedagen”. De mogelijkheden op het schip worden beperkt doordat niet altijd alle disciplines van een ziekenhuis beschikbaar zijn. “Zo kan het gebeuren dat iemand vanuit de binnenlanden een reis van drie dagen heeft ondernomen naar het schip. En de persoon krijgt dan te horen dat er niet geopereerd kan worden omdat er geen gespecialiseerde arts is voor die specifieke operatie. En dat zijn dan schrijnende gevallen”, aldus Co. “Ander voorbeeld is dat Mercy Ships niet ingericht is op chemokuur en bestralingen. Er wordt alleen geopereerd”.

Op het schip is Engels de voertaal. Slapen gebeurt in zalen met acht personen. Alles is gegoten in disciplines om alles zo goed mogelijk te laten verlopen. “Echt Amerikaans, alles is vooraf vastgelegd”, volgens Co. “De sfeer aan bod is goed en we werken allemaal aan hetzelfde doel. Er is naast het werk ook genoeg tijd voor ontspanning. Onderling ontstaan mooie gesprekken. Dit alles verrijkt je en geeft een onbeschrijfelijke voldoening”.

Volgend jaar hoopt de Stolwijker zich weer opnieuw in te zetten voor Mercy Ships. Co gaf aan dat de begeleiding vanuit het kantoor van Mercy Ships in Rotterdam zeer goed is. “Ze bereiden je goed voor zodat je doordrongen bent dat het geen vakantie is. Het maakt dat je onder andere omstandigheden je fantastisch kan inzetten voor je medemens”.

Het uitgebreide gesprek met Co Verkerk hoort u a.s. zaterdag tussen 12.00 en 14.00 uur op RTV Krimpenerwaard. Later dit najaar maken we een reportage i.s.m. Mercy Ships Holland om nog dieper in te gaan op de inzet aan boord van het schip.

download (2)

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.