RTV Krimpenerwaard… Dit zijn en doen wij (1)

Deel dit:

gerald3 KRIMPENERWAARD – In deze rubriek verschijnen regelmatig geschreven portretten van programma’s, presentatoren, dj’s en ander medewerkers van RTV Krimpenerwaard. Luisteraars en kijkers krijgen op die manier nog meer gevoel bij hun lokale omroep. De spits wordt afgebeten door Gerald van der Stelt, weerman bij de omroep. Graag stelt hij zich nader voor.

Hallo, mijn naam is Gerald van der Stelt, geboren op 23 december 1963 in Stolwijk en daar nog steeds woonachtig. Ik ben getrouwd met Sandra en heb twee dochters Kimberley en Dominique. Iedere week presenteer ik op RTV Krimpenerwaard een breed muziekprogramma op woensdag tussen 18.00 en 20.00 uur getiteld ‘Musictrain’. Ik vind dit leuk en heel ontspannend om te doen, maar mijn echte passie is meteorologie.

De passie voor alles wat met het weer te maken heeft is al vroeg ontstaan op de lagere school. Ik schafte van mijn zakgeld een eenvoudige thermometer aan en zo begon de ontdekkingstocht naar het weer. 1978 ben ik via Teleac de cursus ‘Wij en het Weer’ gaan volgen. Na deze cursus ben ik lid geworden van de vereniging voor Weer-en Sterrenkunde en heb ik mijn eerste echte officiële regenmeter en geijkte thermometers aangeschaft. Een goedgekeurde weerkast maakte je in die tijd zelf en het weerstation was geboren. Maar ik wilde meer!

In 1979 heb ik als 15-jarige gesolliciteerd bij de radiopiraat, Radio Taurus, die tot ver buiten de Krimpenerwaard was te beluisteren. Ieder weekend sprak ik een weerbericht in. Ik werkte toen samen met Gert van den Berg – nu nog steeds actief als presentator bij RTV Krimpenerwaard – die de regio-informatie voor zijn rekening nam. Het ging verder via weerpresentaties voor ziekenomroepen en ook voor de Nederlandse militairen die in Libanon waren gestationeerd.

gerald3Nog steeds was dit gewoon mijn hobby en toen ik na mijn militaire dienstplicht ben gaan werken in een financieel administratieve omgeving leek dit ook zo te blijven. Tot 1988. Toen in Wageningen het commerciële weerbedrijf ‘Meteo Consult’ twee jaar eerder was opgericht door Harry Otten, heb ik de stoute schoenen aangetrokken en een open sollicitatie gezonden. Ik wilde meteoroloog worden. Dit was op dat moment nog geen aparte studie en let wel, ook toen was een PC of lap-top geen algemeen goed. Helaas werd ik niet uitgenodigd, want Meteo Consult moest eerst groeien. Ik ben verder gegaan met mijn administratieve opleiding. Mijn verbazing was groot toen ik in 1993 alsnog werd uitgenodigd om bij Meteo Consult te komen. Ik heb gesproken met Harry Otten en Heleen de Boer, want er werd een junior/mediameteoroloog gezocht. Ik heb het niet gedaan en heb daar achteraf nog steeds spijt van. Het idee dat ik moest verhuizen naar Wageningen en een flinke teruggang in salaris, betekende het einde van deze droom. Het jaar erop is Helga van Leur aangenomen en zij is nog steeds op tv te zien.

Inmiddels presenteerde ik mijn weerbericht bij Vlistam Radio en leek het een leuke hobby te blijven. Leuk is de hobby nog steeds, maar deze is met het ontstaan van RTV Krimpenerwaard ineens veel leuker geworden. Via RTV Krimpenerwaard heb ik het platform gekregen om mijn passie voor het weer over te brengen in een dagelijks weerbericht en hoop ik op een luchtige manier, zoals mijn voorbeelden Hans de Jong en Pelleboer dit ooit ook deden, mensen te boeien met alles wat met het weer te maken heeft. Natuurlijk gaat het wel eens mis met een voorspelling, maar in de loop van de 38 jaar dat ik nu voorspellingen maak, heb ik een gladde rug gekregen. Wat mensen niet zien is dat ik voor elk weerbericht iedere dag een uur bezig ben met het verzamelen van informatie, het interpreteren van de verschillende weermodellen, het vergelijken van mijn metingen en misschien wel het belangrijkste van alles: een keuze maak in de verwachte weersituatie over een week. Daar werk ik naar toe in het te presenteren weerbericht. Dit weerbericht schrijf ik nooit op en doe dit dus uit mijn hoofd. Zo krijg je een natuurlijk klinkend verhaal. Heerlijk om zo nu en dan een meteorologisch fenomeen uit te kunnen leggen en achteraf te horen dat de luisteraar het interessant vond.

Voor de dagelijkse metingen maak ik inmiddels gebruik van een Davis volledig geautomatiseerd weerstation. Deze kostbare apparatuur geeft continu waarden en metingen door die iedereen mee kan kijken op mijn eigen website. Op deze website, die ik nog verder aan het ontwikkelen ben, staat veel meer informatie en komt binnenkort ook een door mij geschreven weerbericht voor de Krimpenerwaard te staan. Kennis over het weer heb je nooit genoeg en naast alle naslagwerken en academische stukken die ik in al die jaren heb gelezen, zal ik dit jaar starten met de universitaire opleiding Natuur en Milieuwetenschappen. Puur uit oogpunt van hobby, hoewel je natuurlijk nooit weet wat de toekomst brengt. De toekomst bij RTV Krimpenerwaard zie ik als uitdaging voor mijn prachtige hobby, want naast mijn dagelijkse weerbericht om 9.30 uur in het programma Goedemorgen Krimpenerwaard en op zaterdag in De Waard op de Kaart zal ik binnenkort starten met het presenteren van het weerbericht op televisie. Inmiddels ben ik ook gestart met het schrijven van het weerbericht voor de website van RTV Krimpenerwaard.

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.