Monumentale boerderij Kromwijk in Cabauw mooiste boerderij 2018

Deel dit:
Winnaar Jan Kromwijk

Winnaar Jan Kromwijk 

CABAUW – In 1985 was het één van de vier boerderijen waar de televisieserie ‘Het Wassende Water’ werd opgenomen. De monumentale boerderij Kromwijk aan de Lopikerweg West 88 in Cabauw is onlangs winnaar geworden van de ‘Verkiezing mooiste Utrechtse boerderij van 2018’. 

Boerderij Kromwijk is een 17-eeuwse langhuisboerderij. Voor was het woongedeelte en op de achterdeel stonden de koeien. Eigenaar Jan Kromwijk en zijn vrouw Diny hebben zo’n 15 jaar geleden besloten afscheid te nemen van het melkvee. “Dat was een persoonlijke keuze, de gezondheid zat toen even niet mee”, aldus Jan in een vraaggesprek met RTV Krimpenerwaard. Vanaf dat moment is de omschakeling gemaakt naar het opfokken van jongvee, het houden van vleeskoeien en is men in het agrotoerisme gestapt. Op het erf staan een aantal hooiberghutten waar gasten kunnen overnachten. In de grote hooiberg kunnen vergaderingen of feestelijke bijeenkomsten worden gehouden. Ook is er achter op de werf een rustpunt met een zelfbedieningsterras.

Boerderij Kromwijk werd enige tijd geleden genomineerd voor de mooiste boerderij van de provincie Utrecht 2018. Het is een prachtig authentiek rijksmonument maar daarnaast was een belangrijk punt hoe er altijd op de boerderij is geleefd. “Vroeger hadden we alleen koeien die het land ingingen, nu hebben we deels de koeien en deels recreatie en toerisme”, vertelt Jan. “En onze boerderij heeft aan de voorgevel mooi siermetselwerk en vele kleine ruitjes met luiken”.  De boerderij is ook gepresenteerd in de televisieserie ‘Gebruikte Gronden’ die onlangs te zien was bij RTV Utrecht. Afgelopen week werd in Soest de uitslag bekend gemaakt. Na het aftellen van vijf naar één werd op een groot beamerscherm de winnende boerderij bekend gemaakt. “Ja, dan gaat er wel wat door je heen”, zegt Jan. “Vervolgens veel aandacht van de media en veel felicitaties persoonlijk en via facebook”.

Meer over de boerderij Kromwijk in Cabauw a.s. zaterdag bij RTV Krimpenerwaard tussen 12.00 en 14.00 uur. Wij feliciteren de familie Kromwijk van harte met de behaalde eerste prijs.

IMG_0775

36223929_1589785871131985_7572696219579842560_o

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.