Vertrek Pannekoek bij Gemeentebelang betekent zorgen voor coalitie

Deel dit:

pannekoekKRIMPENERWAARD – Wisja Pannekoek heeft met zijn stap om de fractie van Gemeentebelang Krimpenerwaard te verlaten een forse steen in de gemeentelijke politieke vijver gegooid. De coalitie is nu haar krappe meerderheid van één zetel kwijt.

In een interview met RTV Krimpenerwaard gaf Pannekoek aan dat het besluit van de coalitie om een lobby te starten voor een nieuwe oeververbinding, met daaraan gekoppeld een woningbouwopgave van zo’n 7.000-10.000 op 200 hectare in de polder achter Krimpen aan de Lek, voor hem de laatste druppel was geweest. Een van zijn punten is dat er voor dit plan ook behoorlijk wat groen moet worden opgeofferd.

Pannekoek gaf aan dat zijn besluit inhoudt dat hij de reseterende raadsperiode de coalitie niet altijd meer zal steunen. Er is eigenlijk geen basis meer voor de coalitie, zo zei hij. Hij zet zijn politieke werk nu voort als (eenmans)Fractie Pannekoek. Bij de gemeenteraadsverkiezingen behaalde hij 397 voorkeursstemmen.

RTV Krimpenerwaard sprak vervolgens met Willem Schoof, fractieleider van Gemeentebelang Krimpenerwaard, Jan Willem van der Ham, fractieleider van de grootste oppositiepartij SGP, en met burgemeester Roel Cazemier.

Waardering
In zijn reactie verklaarde Willem Schoof, dat het uiteraard nooit fijn is als een fractiegenoot om reden van verschillende politieke opvattingen vertrekt. “Natuurlijk zijn er meningsverschillen in een fractie en die kun je ook bespreken.” Schoof sprak zijn waardering uit over het werk dat Pannekoek als raadslid heeft verricht. “Er wacht nu het nodige huiswerk, maar Gemeentebelang staat er”, aldus Schoof. “Zoals altijd positief en pragmatisch.” Hij ziet, ondanks dat het college nu geen meerderheid meer heeft, nog voldoende draagvlak.

Volgens Van der Ham is de coalitie nu uit elkaar gevallen. Hij memoreerde dat zijn partij al bij de formatie deze coalitie heeft gewaarschuwd, dat deze kleinst mogelijke meerderheid fout zou lopen. “En dat is precies wat er is gebeurd.” Van der Ham noemde het door Panekoek gewraakte plan voor de oeververbinding en huizenbouw ‘een kwestie van arrogantie van de macht’. Bij het presenteren van dit megalomane plan is niet geluisterd naar de inwoners, zo zei hij. De SGP wil met spoed een debat om het college over de nu ontstane situatie te bevragen. Van der Ham noemt de huidige situatie ‘bestuurlijk zorgelijk’.

Inmiddels heeft Pro Krimpenerwaard een verzoek ingediend voor een actualiteitendebat over het draagvlak voor de huidige coalitie. Op de vraag of de SGP, zoals ook landelijk gebeurt, bereid is om een coalitie zonder meerderheid eventueel uit de brand te helpen, wilde Van der Ham nog geen antwoord geven. “Daarvoor is het nog te vroeg.”

Burgemeester Roel Cazemier stelde officieel uit geen van de fracties nog een dergelijk verzoek te hebben binnen gekregen. Vanmiddag praat het college van burgemeester en wethouders over de huidige situatie en de gevolgen daarvan. “We zullen op zoek moeten gaan naar meerderheden en daarover gaan we ons beraden”, aldus Cazemier. “Wanneer het debat over de huidige situatie plaatsvindt, die beslissing ligt bij de gemeenteraad zelf.”

In politiek Krimpenerwaard staan alle seinen nu op rood. Hoe groot het draagvlak voor de plannen van de coalitie nog is, zal de komende dagen duidelijker worden.

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.