Van Rooy start kort geding om ‘afslachten’ zwanen

Deel dit:

(Foto: Saskia van Rooy/Stichting Diereradar)

(Foto: Saskia van Rooy/Stichting Diereradar)

KRIMPENERWAARD – Saskia Van Rooy, fractievoorzitter van Dierbaar Krimpenerwaard, heeft met haar Stichting Dierenradar een kort geding aangespannen tegen de provincie Zuid-Holland. “Ik wil voorkomen dat jagers gewonde knobbelzwanen met slag-, steek- en snijwapens doden, waarvoor de provincie onlangs een goedkeuringsbesluit heeft genomen”, stelt van Rooy.

De provincie stelt volgens de dierenarts uit Stolwijk geen voorschriften aan de uitvoering en aan het gebruik van deze wapens. Van Rooy: “Hierdoor mogen zwanen met een priem door de schedel worden geboord, met een knuppel de kop worden ingeslagen en met een mes worden onthoofd.”

Om te vervolgen: “De raad van de gemeente Krimpenerwaard zag niets in deze nieuwe vang- en dodingsmethoden en had in juli met een ruime meerderheid een motie van Dierbaar Krimpenerwaard gesteund om deze methoden niet in de Krimpenerwaard te willen hebben.”

Van Rooy haalt verklaringen aan van Dierenarts-specialisten voor vogels, zoals de dierenarts van Artis en Avifauna. “Volgens hen betekent het gebruik van slag-, steek- en snijwapens bij knobbelzwanen door jagers een onontkoombaar ernstig langdurig onnodig lijden en een ernstige aantasting van het dierenwelzijn. Deze barbaarse martelmethoden zijn onacceptabel.”

Genadeschot
Van Rooy wijst op de provincies Gelderland, Friesland, Noord-Holland en Brabant waar zwanen uitsluitend met geweer mogen worden gedood. “In deze provincies geldt dat een genadeschot dé aangewezen methode is om een gewonde zwaan snel uit zijn lijden te verlossen. Volgens verklaringen van ervaringsdeskundigen is het flauwekul is dat dit zogenaamd vanwege de veiligheid niet mogelijk zou zijn, zoals de provincie Zuid-Holland nu doet voorkomen. Niet valt in te zien waarom een genadeschot ineens in Zuid-Holland niet meer mogelijk zou zijn en in de andere provincies wel.”

Het goedkeuringsbesluit van de provincie maakt ook het vangen, doden en verjagen van knobbelzwanen met haviken, slechtvalken en woestijnbuizerds mogelijk. Saskia: “Ook dat is ontoelaatbaar. Knobbelzwanen zijn geen natuurlijke prooi van deze roofvogels. Deze roofvogels zijn niet of nauwelijks in staat een knobbelzwaan te doden, maar kunnen die wel ernstig met hun klauwen en snavel verwonden.”

Laserlicht
Afschot van zwanen is volgens Van Rooy ook helemaal niet nodig: “Zwanen zijn uitstekend met preventieve diervriendelijke verjaagmiddelen van landbouwpercelen te verjagen, waardoor schade aan landbouwpercelen te voorkomen dan wel te beperken is. Er zijn boeren die mij een appje sturen als ze overlast van groepen jonge zwanen ervaren. Door met een mop of theedoek te zwaaien of door het gebruik van laserlicht, vliegen de zwanen meteen weg.”

De fractievoorzitter van Dierbaar Krimpenerwaard noemt het goedkeuringsbesluit van de provincie ‘onnavolgbaar’: “De provincie besteedde 10.000 euro aan de opvang van de olie-zwanen, om diezelfde zwanen nu bij terugkeer naar de weilanden met haviken, priemen, honden en geweren af te laten slachten. De vermeende schade door zwanen aan landbouwpercelen was afgelopen jaren een veel lager bedrag. In 2017 was de uitgekeerde schade door knobbelzwanen slechts 4700 euro voor de gehele provincie Zuid-Holland. In de afgelopen vijf jaar was er slechts één uitgekeerd schadegeval door knobbelzwanen van 300 euro in de Krimpenerwaard, dat omgerekend naar de perceelsoppervlakte van het bedrijf slechts 5 euro per hectare bedroeg.”

Van Rooy’s petitie tegen de zwanenjacht heeft inmiddels ruim 10.500 handtekeningen opgeleverd.

Het kort geding is op donderdag 15 november om 10.30 uur bij de rechtbank in Den Haag.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. diedje van leeuwen zegt:

    Walgelijk dat deze provincie zulke barbaarse martelmethoden toestaat !!!!! Dat slaat echt nergens op en kan veel humaner zoals in de andere provincies. Het is zeer beschamend voor Zd. Holland !!!!

  2. Jolanda Huijgens zegt:

    Belachelijk dit mag/kan niet !!

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.