Raad Krimpenerwaard tegen nieuwe regels zwanenjacht

Deel dit:

zwaanKRIMPENERWAARD – Een ruime meerderheid van de gemeenteraad van Krimpenerwaard stemde dinsdagavond voor een motie tegen de nieuwe provinciale vang- en dodingsmethoden voor zwanen. De motie was ingediend door raadslid Saskia Van Rooy van de fractie ‘Dierbaar Krimpenerwaard’.

Van Rooy is dankbaar voor de steun: “De raad wil hiermee een signaal aan de provincie afgeven de voorgestelde vang- en dodingsmethoden niet binnen onze gemeentegrenzen te willen hebben vanwege ernstige aantasting van het dierenwelzijn. Het is nu aan het college van burgemeester en wethouders om de boodschap van de raad krachtig aan het provinciebestuur te communiceren.”

Woestijnbuizerds
Momenteel mogen, volgens de huidige provinciale ontheffing, zwanen uitsluitend met geweer door jagers overdag worden gedood. De provincie wil echter de huidige voorschriften verruimen. Dat betekent dat zwanen voortaan ook in het donker met een geweer mogen worden gedood. Verder zouden zwanen ook overdag en in het donker mogen worden gevangen en gedood met haviken, slechtvalken, woestijnbuizerds en honden. En zouden gewonde zwanen overdag en in het donker mogen worden gedood met slag-, snij- en steekwapens.

Van Rooy: “In de provincies Gelderland, Friesland, Noord-Holland en Brabant, waar zwanen uitsluitend met geweer mogen worden gedood, zijn deze methoden momenteel verboden en blijven die ook verboden. In deze provincies geldt, zoals dat nu ook nog voor Zuid-Holland geldt, dat een genadeschot dé aangewezen methode is om een gewonde zwaan uit zijn lijden te verlossen.”

Verwaarloosbaar klein
De provincies Gelderland en Friesland willen echter geen nieuwe ontheffingen voor de afschot van knobbelzwanen meer verlenen omdat de schade die door zwanen aan landbouwpercelen wordt veroorzaakt verwaarloosbaar klein is en niet opweegt tegen het dierenleed en het maatschappelijke onbegrip en ophef daarover. Van Rooy: “In plaats van dat Zuid-Holland het goede voorbeeld van Gelderland en Friesland opvolgt en ook met de zwanenjacht stopt, gooit zij nu alle registers open om de zwanen op wrede wijzen te vangen en dood te martelen. Dat is onacceptabel.”

De plannen van Zuid-Holland zijn volgens de Stolwijkse dierenarts ‘onnavolgbaar’: “De provincie besteedde tienduizend euro aan de opvang van de olie-zwanen, om diezelfde zwanen bij terugkeer naar de weilanden met haviken, priemen, honden en geweren weer om zeep te laten helpen. De vermeende schade door zwanen aan landbouwpercelen was afgelopen jaren een veel lager bedrag.”

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.