PvdA staat open voor coffeeshop in Krimpenerwaard

Deel dit:

(Gerjo Goudriaan (links) en Ton van Dorp (rechts) bij het politiek debat in de studio van RTV Krimpenerwaard.

(Gerjo Goudriaan (links) en Ton van Dorp (rechts) bij het politiek debat in de studio van RTV Krimpenerwaard.

KRIMPENERWAARD – De PvdA in de raad van Krimpenerwaard staat open voor de vestiging van een coffeeshop in de Krimpenerwaard. Dat liet raadslid Gerjo Goudriaan zaterdagochtend weten in het radioprogramma ‘De Waard op de Kaart’ van RTV Krimpenerwaard. Het politiek debat in de uitzending ging mede over de toename van drugsgebruik in de polder.

Aanleiding voor de discussie was het onderzoek naar drugshandel en gebruik in Krimpenerwaard, dat in opdracht van het gemeentebestuur wordt uitgevoerd door een gespecialiseerd bureau. De resultaten daarvan worden binnenkort gepresenteerd.

De politie heeft tot op heden dit jaar veertien wietplantages ontmanteld in de gemeente. Zowel politieteamchef Gert-Jan van den Burg als burgemeester Roel Cazemier geeft aan zich zorgen te maken over drugshandel in de Krimpenerwaard, want dat brengt de nodige criminaliteit met zich mee. Wietplantages zorgen daarbij ook voor de risico’s. Bijvoorbeeld brandgevaar door het aftappen van stroom.

Samenwerking
Jan Dekker van het CDA is het met Cazemier eens dat je hier bovenop moet zitten. “Als inwoners vermoedens hebben van de drugshandel, dan moeten ze dat direct melden. Deze criminele activiteit moet bestreden worden.” Marco Oudshoorn (VVD) pleit voor meer mankracht bij de politie om dit probleem goed te kunnen pakken. “Het moet een samenwerking zijn met de inwoners. Zij moeten ook alert zijn.”

ChristenUnie-fractievoorzitter Ton van Dorp stipte in de uitzending de ernst van de kwestie aan. “Er vallen jaarlijks in ons land tweehonderd drugsdoden. Velen raken in de problemen door het gebruik. De Krimpenerwaard is een klein stukje Nederland, dus ook hier speelt dat. Dat moeten we niet onderschatten. We moeten er aan blijven werken.”

Gerjo Goudriaan (PvdA) pleit voor een campagne komt om drugsgebruik te ontmoedigen. “Voor alcohol en tabak voeren we anti-campagnes, maar voor drugs nog niet. We doen of het allemaal heel gewoon is. Het hoort er gewoon bij. Illegaal vuurwerk is ook verboden. Daar voeren we campagne tegen. Dan kunnen we dat ook doen tegen illegale drugs. Drugs zijn niet gewoon.”

Andere wereld
Om inwoners de gelegenheid te bieden legale softdrugs te kunnen kopen, staat Goudriaan open voor de komst van een coffeeshop in de gemeente. “Beter dan dat er gedeald wordt op parkeerterreintjes, met overlast en criminaliteit als gevolg.” Goudriaan is niet bang dat een coffeeshop een opstap is naar het gebruik van harddrugs. “Dat speelt meer in het criminele circuit, daar worden ook andere dingen verhandeld. In een coffeeshop natuurlijk niet. Je komt in een wereld die niet crimineel is. Nu ligt dat heel dicht bij elkaar.”

Van Dorp ziet hier niets in en weigert zich ook neer te leggen bij het gebruik van drugs. “We moeten er fors op inzetten, zowel qua preventie als aanpak.” Ook Dekker is tegenstander van de komst van een coffeeshop. Hij ziet er meer in om de jeugd intensief te benaderen, “zodat er meer afstand wordt genomen en het minder gewoon wordt dat er drugs wordt gebruikt.”

VVD’er Oudshoorn vindt dat de Krimpenerwaard in dit alles helemaal geen speler is. “Het is landelijk beleid, daar moeten de oplossingen vandaan komen. Je wilt het zoveel mogelijk uit de criminele sfeer halen. De legalisering van teelt is al een hele stap, zodat je controle houdt op wat je aanbiedt, want er wordt toch gebruikt. Het is er gewoon. Kijk hoe je daar dan goed mee om kan gaan, zonder dat het teveel in de criminele sfeer belandt. We lossen het in Krimpenerwaard met een coffeeshop niet op.”

U vindt het volgende mogelijk ook interessant...

1 Bericht

  1. sanelco zegt:

    Meer coffeeshops kan een beter beeld geven van de huidige gebruikers, maar tegelijkertijd ook de drempel verlagen. Naar ons idee is voorlichting de juiste weg. Uiteindelijk zijn drugs altijd wel verkrijgbaar en jong volwassenen bezwijken zonder goede voorlichting makkelijker onder groepsdruk om te gaan gebruiken.

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.