Krimpen sluit zich niet aan bij lobby Krimpenerwaard

Deel dit:

Polder tussen Krimpen aan den IJssel en Krimpen aan de Lek.

Polder tussen Krimpen aan den IJssel en Krimpen aan de Lek.

KRIMPEN A/D IJSSEL – Krimpen aan den IJssel sluit zich niet aan bij de lobby van buurgemeente Krimpenerwaard voor een nieuwe oeververbinding richting Ridderkerk.

Wethouder John Janson wacht liever op de resultaten van de pre-verkenning voor het MIRT-onderzoek naar oeververbindingen in de Rotterdamse regio. Die worden eind november verwacht. “Pas als die resultaten bekend zijn wil ik, samen met de raad, ons standpunt bepalen.”

Hij noemde de actie van Krimpenerwaard prematuur. “Bij een eventuele verkenning wil ik wel een gezamenlijke lobby starten, niet eerder.” Dat Krimpenerwaard de lobby koppelt aan de bouw van duizenden woningen aan de rand van Krimpen aan den IJssel deed Janson niet zo veel. “Dat is hun keuze.”
Janson erkende dat hij voorafgaand aan de raadsvergadering van 4 oktober door het college van Krimpenerwaard mondeling op de hoogte is gebracht over het voorstel om een lobby op te starten. Een uitspraak die bij Marco Oosterwijk (SGP) de wenkbrauwen deed fronsen, want de Leefbaar-wethouder had tijdens diezelfde vergadering verklaard er ‘iets over gehoord’ te hebben. “Voor ons als raad kwam dit nieuws als een complete verrassing.”

Teleurstellend
De houding van Janson viel slecht bij PvdA-raadslid Coen Derickx. “U hobbelt nu achter de gemeente Krimpenerwaard aan terwijl u op dient te komen voor de belangen van Krimpen aan den IJssel. Ik vind dat uiterst teleurstellend. Waar was u voor ons?” Hij verlangde een standpunt van de wethouder, maar die kwam er niet. Ook de coalitiepartijen hielden zich stil. Tot verbazing van Oosterwijk. “Uw inbreng is 0,0 op zo’n belangrijk onderwerp!”

Sharon Tollenaar (VVD) kon wel begrip opbrengen voor het standpunt van het college. Zij wees op de verklaring die wethouder Ria Boere van de gemeente Krimpenerwaard dinsdag gaf tijdens de raadsvergadering. “Ze zei dat het wellicht wat voorbarig is geweest om al een locatie te noemen en een aantal hectares. Dat is aan de raad om te bepalen.”

Het verhaal van Boere heeft voor Tollenaar veel duidelijk gemaakt. Een lobby is volgens de Krimpenerwaardse wethouder alleen kansrijk als er woningbouw aan is gekoppeld, “want een extra oeververbinding voor 80.000 inwoners gaat er niet komen. De woningbouw komt niet op één plek, maar op meerdere locaties in de Krimpenerwaard. Wij als Krimpen hebben – door onze beperkte oppervlakte – nou eenmaal niet de luxe om zoveel woningen te bouwen.”

Heel jammer
Arnold de Leeuw (CDA) noemde het ‘heel jammer’ dat de buurgemeente alleen een lobbyactie is gestart. “Met een gezamenlijke lobby bereik je tien keer meer. Dat moet een volgende keer echt anders. Juist bij dit soort grote opgaven is het belangrijk om samen op te trekken.”

Oosterwijk verzocht het college meermaals om met een richtinggevende uitspraak te komen. “Anders hebben we straks een nieuwe volkssport: rollebollen in de polder.” Die uitspraak bleef uit. Een motie waarin de SGP en het CDA opriepen om woningbouw in de groene polder tussen Krimpen aan den IJssel en Krimpen aan de Lek af te wijzen, haalde het evenmin. Alle coalitiepartijen stemden tegen.

Bron: Het Kontakt.

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.