Geen koopzondag voor Kerst in Krimpenerwaard

Deel dit:

kerstKRIMPENERWAARD – Een PvdA-motie om winkels in de gemeente Krimpenerwaard de zondag voor de kerstdagen open te stellen, heeft het dinsdagavond niet gered in de raad van Krimpenerwaard. Coalitiepartijen Gemeente Belang Krimpenerwaard, VVD, SGP en ChristenUnie stemden tegen, evenals CDA en Gemeentebelang Schoonhoven.

De PvdA riep in de motie het college op winkeliers toestemming te geven de zondag voor Kerst, 24 december, hun winkels te openen van 12.00 tot 17.00 uur. “Veel mensen zullen op het laatste moment hun kerstinkopen doen. Dat kan wel in Schoonhoven, maar in de rest van de Krimpenerwaard niet”, aldus PvdA-raadslid Gerjo Goudriaan. “Veel van die mensen zullen hun aankopen dus doen in Gouda of de regio Rotterdam. Een gemiste kans voor onze winkeliers, die een deel van hun omzet zien wegvloeien. Ook een gemiste kans voor het winkelende publiek, wat daarvoor moet reizen, terwijl er in de Krimpenerwaard heel wat cadeauwinkeltjes zijn bijgekomen. Wij pleiten ervoor om de mogelijkheid te creëren voor winkeliers om hun winkel te openen op 24 december.”

Detailhandel Nederland stuurde eind september de raad een brief waarin ze pleitte voor openstelling van de detailhandel op die bewuste zondag.

Zondagrust
“Hier klinkt gewoon een wens in van de PvdA om open te zijn, maar we weten helemaal niet of dat een wens is van de winkeliers in de Krimpenerwaard”, reageerde fractievoorzitter Elisabeth van Zijl van de ChristenUnie. “In Schoonhoven wel, maar bij ons is niet bekend dat andere winkeliers open willen zijn. Een reden om de motie niet te steunen. Ook willen we graag de zondagsrust behouden.”

“Het standpunt van de SGP in deze is bekend”, sprak raadslid Erik Wassink. “Heel veel winkeliersverenigingen willen niet open op zondag en ook niet op deze zondag. Bovendien denk ik dat de omzet gegenereerd wordt in de dagen daaraan voorafgaand en niet alleen op die zondag. Ook kan ik me niet voorstellen dat klanten zullen weglopen.”

Belrondje
Raadslid Leon de Wit van Gemeente Belang Krimpenerwaard deed een belrondje langs de winkeliersverenigingen van Lekkerkerk en Haastrecht om hun mening te peilen. “Die mensen zitten er helemaal niet op te wachten. Dat is ook de reden dat wij de motie niet steunen.”

De Wit sprak de zekerheid uit dat onderwerpen rond de zondagsrust inzet zijn van discussie in aanloop naar de raadsverkiezingen van volgend jaar. “Maar nu houden we ons aan de verordening die hier is afgesproken en besloten.”

Ruud van der Wilt (VVD) sprak van een ‘sympathieke’ motie. “Ook wij zijn een betrouwbare coalitiepartner en houden ons aan de gemaakte afspraken. Laten we in de tijd die ons nog rest is deze raadsperiode de discussie voeren hoe we hier in de toekomst mee omgaan.”

U vindt het volgende mogelijk ook interessant...

1 Bericht

  1. G.Spruit zegt:

    Ik vind dit een eenzijdige uitspraak in Krimpen aan den Ijssel weet ik zeker dat het meer en deel van de winkels openwil . Jammer dat jullie zo star zijn en wellicht ervoor gaan zorgen dat we meer leegstand gaan krijgen. Het is al heel wat dat we hier het hele jaar op zondag gesloten zijn. Ik denk dat het meer met een andere reden niet door gaat.

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.