Zwanendriften verboden vanaf volgende zomer

Deel dit:

zwaanREGIO – Zwanendriften wordt verboden vanaf 1 juli volgend jaar. Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma maandag aan de Tweede Kamer geschreven.

Dijksma: “Er komt nu een einde aan het leed dat zwanendriften met zich meebrengt. Dit beroep is niet meer van deze tijd. Vandaar dat ik er nu een dikke streep doorheen zet.”

Zwanendriften is nu nog een legale vorm van veehouderij in Nederland. Er zijn twe zwanendrifters actief. Die houden geleewiekte knobbelzwanen in de vrije natuur en verkopen de jonge zwanen. Per 1 juli 2016 kan dat dus niet meer. Het leewieken van knobbelzwanen mag nu al uitsluitend gebeuren door dierenartsen en is vanaf 2018 helemaal verboden.

Dierenarts Saskia van Rooy uit Stolwijk vindt dat het verbod te laat komt. “In mei komen de eieren van de zwanen uit. Met een verbod dat ingaat op 1 juli, krijgen zwanendrifters nog ruim de tijd om de jonge zwanen te vangen en te verkopen”, zegt ze tegenover het ANP. Van Rooy stelt de praktijken van zwanendrifters al langer aan de kaak, door ze te filmen. Daarbij werd ze zelf mishandeld. De beelden leidden tot ophef.

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.