Zilveren koffiepotten onthuld op rotondes Schoonhoven [video]

Deel dit:
(Foto: Rob Glastra)

(Foto: Rob Glastra)

SCHOONHOVEN – Op de rotondes Mr Kesperplein en Lopikerplein in Schoonhoven zijn zaterdag de koffiepotten onthuld. De rotonde kunstwerken, een ontwerp van zilversmid Jan van Nouhuys en gemaakt door Maarten Littel, zijn een kwinkslag naar een herkenbare zilveren koffiepot.

Rond koffietijd werden de gasten ontvangen bij Ford Schakel. De voorzitter van de Stichting Zilverstadrotones, Bir Muste, opende de feestelijke bijeenkomst. Zij sprak over de bijzondere samenwerking. “Vijf jaar gelden had ik een droom en nu staan we hier bij de mooie rotondes met zilverkunst. Zo’n groots project, een burgerinitiatief, kun je niet alleen voor elkaar krijgen, alleen samen. Dat geldt ook voor de bijzondere samenwerking tussen Jan van Nouhuys en Maarten Littel.”

Oud-burgemeester André Bonthuis: “Samen hebben we de schouders eronder gezet. Want een stad met zo’n bijzonder DNA verdient een extra uithangbord in de vorm van zilverkunst op de rotondes. Bijzonder blij ben ik dat ook kunstwerken zijn geselecteerd van Jan van Nouhuys. Hij is tenslotte de godfather van de Schoonhovense zilverkunst.”

(Foto: Rob Glastra)

(Foto: Rob Glastra)

Burgemeester Tjerk Bruinsma interviewde geanimeerd de zilversmid. Jan van Nouhuys beweegt zich als een vrij kunstenaar in zilver. Zijn werk, en zijn inzet voor het onderhouden en ontwikkelen van het vak hebben er mede toe bijgedragen dat het zilver een nieuwe invulling heeft gekregen: van productzilver naar zilverkunst.

Daarna onthulden oud-burgemeester Bonthuis, burgemeester Bruinsma, oud-oud-burgemeester Dick de Cloe, voorzitter Bir Muste, ontwerper Jan van Nouhuys en producent Maarten Littel officieel de koffiepotten.

In Schoonhoven worden vijf rotondes voorzien van zilverkunst. Zo ziet iedereen direct waar Schoonhoven beroemd om is: zilver. Na een ontwerpwedstrijd onder de leden van het Schoonhovense goud- en zilversmidsgilde St. Eloy is een vijftal ontwerpen gekozen. In september werden de trouwringen en kralenarmband van de Schoonhovense edelsmid Esther van Vliet onthuld. Op 12 december, tijdens de Nacht van het Zilver, wordt de laatste rotondekunst van Ruud Vos onthuld op de rotonde Diamantplein.

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.