Zilverdag Schoonhoven trekt ruim 18.000 bezoekers [foto’s]

Deel dit:

12 Zilverdag 2016-3159SCHOONHOVEN – De 32ste Nationale Zilverdag op tweede pinksterdag in Schoonhoven is –ondanks het mindere weer- druk bezocht door goud- en zilverliefhebbers uit het gehele land en het buitenland. Er waren ruim 18.000 bezoekers, 142 deelnemers, 14 Jonge Talenten, 18 deelnemers aan de Silver Challenge, open ateliers, paviljoens, een drukbezochte Vakschool, stands, paviljoens, live sieradenshows en heel veel bijzonder, mooi en uniek goud- en zilverwerk.

Genodigden werden ’s morgens in het Nederlands Zilvermuseum ontvangen met een ontbijt. Na het welkomstwoord door voorzitter Jan Lindsen, opende burgemeester Cazemier de 32ste Nationale Zilverdag officieel. Na een bezichtiging van het Zilvermuseum, vertrokken de gasten voor de openingswandeling.

Bijna duizend bezoekers van de Zilverdag gaven hun oordeel over het vernieuwende werk bij de Silver Challenge in de Hoge Vierschaar. De eerste prijs ging naar Sanneke Vader met ‘Nieuw Begin’. Zij won tweehonderd euro en een weekendarrangement in Hotel Belvédère. De overige prijswinnaars zijn Niels de Vos, Liv-Maritt Prins van Wijngaarden en Helinä Eleonoora Jaaskelainen. Zij wonnen een geldbedrag, een cadeaubon van Drijfhout en diners bij Restaurant Lekzicht, Brasserie Springer en Restaurant De Waag.

In de Hoge Vierschaar was ook het werk te zien van drie jonge zilversmeden, deelnemers aan de Masterclass. Zij voerden onder begeleiding van zilversmid Jan van Nouhuys en met gebruikmaking van de outillage van zijn atelier, hun eigen ontwerpen uit.

27 Zilverdag 2016-3177

Zilvermuseum
In totaal 2.900 mensen bezochten het Zilvermuseum. Zij zagen het Deens design van Georg Jensen ‘Een avontuur in Zilver’, de Zilversmederij, de nieuwe aanwinst ‘Tongue’ van Aldo Bakker, de Wereld van Zilver en Meesterstukken 2016 (het eindexamenwerk van studenten goud– en zilversmeden aan de Vakschool Schoonhoven). Ook gingen veel bezoekers zelf aan de slag in het Zilverlab.

Live sieradenshow
Op het Doelenplein vond een live sieradenshow plaats. Modellen toonden op de catwalk de mooiste sieradenkunst van Schoonhovense goud- en zilversmeden.

Tijdens de Nationale Zilverdag was er speciale aandacht voor jong talent. Op het ‘Jong Talent plein’, dit jaar op het Kazerneplein, presenteerden jonge goud- en zilversmeden, (oud)leerlingen van de Vakschool Schoonhoven, hun werk. Een initiatief van de stichting Nationale Zilverdag, ondersteund door de Rabobank en de Vakschool Schoonhoven. Rabobank Utrechtse Waarden wil jong ondernemerschap graag stimuleren en stelde geldprijzen beschikbaar. De jury deelde de prijzen uit aan Lisa Wijmenga (eerste prijs), Resul Karabulut en Cecillia Man Siu Hong (tweede prijs) en de Rabobank
publieksprijs was voor Floor Kreszner en Laura van der Kleijn.

Expositie van groot(s) eigentijds zilver
Kunstzinnig vormgegeven groot zilver zoals schalen, kandelaars, vazen, bekers en vrije werken, gemaakt door toonaangevende zilversmeden met gebruikmaking van oude én nieuwe technieken. Dat zagen bezoekers van de Zilverdag op de bijzondere eenmalige expositie in het Stadhuis. Staat bij traditioneel zilver de gebruiksfunctie voorop, bij hedendaags zilver is allereerst de vormgeving belangrijk en komt functionaliteit op de tweede plaats.

De deelnemende zilversmeden zijn grote (Schoonhovense) namen in de zilverkunst zoals onder anderen Andre van Loon, Guido Schram, Tamara Kekerix, At Brandenburg, Huub Rogier, Jan van Nouhuys, Maja Houtman, Arjan Vrielink, Jef Huibers en Paul de Vries.

Verborgen schatten in Bartholomeuskerk
De RK Bartholomeus kerk toonde haar zilveren kunstschatten. Deze kerkelijke gebruiksvoorwerpen blijven normaal gesproken verborgen voor het publiek. Uit haar ‘schatkamer’ toonde de Kerk een groot aantal Pixus doosjes: zilveren doosjes waarin hosties werden bewaard om mee te nemen naar een zieke of een ziekenzalving. Eén van de oudste zilveren kunstschatten is een zeventiende eeuwse schaal met een gesmede rand van bloemen en bladeren.

23 Zilverdag 2016-3188

Veel deelnemers Trouwringroute
Tijdens de Nationale Zilverdag maakten deelnemers aan de Trouwringroute kans op een waardebon ter waarde van vijfhonderd euro. De aanstaande bruidsparen werden met een routekaart langs de pareltjes van Schoonhoven geleid. De koppels konden aangeven bij welke goudsmid of juwelier zij hun favoriete ringen hebben gespot en zo kans maken op de cheque.

De Vakschool Schoonhoven was tijdens de Nationale Zilverdag geopend; leerlingen waren aan het werk en er was een tentoonstelling te zien. Ook presenteerden (oud)leerlingen hun collectie op het Jong Talent plein en was de Vakschool present op de Dam. De Vakschool werd door ruim duizend bezoekers bezocht.

Op de Zilverdag was een professioneel taxatieteam aanwezig. Op de Dam taxeerden zij gratis het zilver, goud en horloges van bezoekers. En dat leverde weer bijzondere schatten op.

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.