Zilverdag Schoonhoven trekt rond 22.000 bezoekers [video]

Deel dit:

zilverdag4 SCHOONHOVEN – De 33e Nationale Zilverdag op tweede pinksterdag in Schoonhoven is weer drukbezocht door goud- en zilverliefhebbers uit het gehele land en het buitenland. Er waren circa 22.000 bezoekers, 133 deelnemers, jonge talenten, deelnemers aan de Silver Challenge, open ateliers, paviljoens en stands, een drukbezochte Vakschool, demonstraties en workshops, zilverwandelingen, live sieradenshows en heel veel bijzonder, mooi en uniek goud- en zilverwerk. 

Genodigden werden ’s morgens in het stadhuis ontvangen. Na het welkomstwoord door voorzitter Jan Lindsen, opende burgemeester Cazemier de 33e Nationale Zilverdag officieel door samen met zijn vrouw zilver te slaan met hulp van zilversmid Jan van Nouhuys. Na een bezichtiging van groot(s) zilver in het stadhuis, werden de gasten rondgeleid door de historische binnenstad zodat ze een goed beeld kregen van dit unieke evenement in Zilverstad Schoonhoven. 

zilverdag1

Ruim 800 bezoekers van de Zilverdag gaven hun oordeel over het vernieuwende werk bij de Silver Challenge in de Hoge Vierschaar. De eerste prijs ging naar Janneke de Bruijn met de armband ‘Reef’. Zij won tweehonderd euro en een weekendarrangement in Hotel Belvédère. De overige prijswinnaars zijn Anne Middelkoop Herens (drieluik: de geboorte van Ole Mees), Wesley de Vaal en Laleh Hakimizadeh (broche Galaxy-het verlangen naar huis) en Esther van Vliet (halssieraad Viscious). Zij wonnen een geldbedrag en diners bij Restaurant Lekzicht, Brasserie Springer en Restaurant De Waag. 

challenge

Zilvermuseum
2.008 mensen bezochten het Zilvermuseum. Zij zagen (de laatste dag van) de bijzondere expo ‘Crowned- Royal Designs’, de Zilversmederij, Wereld van Zilver en konden zelf aan de slag in het Zilverlab. Ook het zilveren kasteel van Chambord trok veel bekijks.

Tijdens de Zilverdag introduceerde het Schoonhovense goud- en zilversmeden Gilde St Eloy haar nieuwe beeldmerk Duurzaam Gilde Goud en Zilver. Voorzitter George Hamel overhandigde het certificaat aan wethouder Pieter Neven. Sieraden en zilveren kunstvoorwerpen uit Schoonhoven zijn gemaakt van gerecycled goud en zilver. Als bewijs daarvan slaan de leden van Gilde St Eloy het Gildeteken in hun werk naast hun eigen meesterteken. Duurzaam Gilde goud en zilver: uit de Zilverstad Schoonhoven.

zilverdag7

Tijdens de Nationale Zilverdag was er speciale aandacht voor jong talent. Op het ‘Jong Talent plein’, presenteerden jonge goud- en zilversmeden, (oud-)leerlingen van de Vakschool Schoonhoven, hun werk. Een initiatief van de stichting Nationale Zilverdag, ondersteund door de Rabobank en de Vakschool Schoonhoven. Rabobank Utrechtse Waarden wil jong ondernemerschap graag stimuleren en stelde geldprijzen beschikbaar. De jury deelde de prijzen uit aan Pepi Hoitinga (eerste prijs), Brent de Boer (tweede prijs) en de Rabobank publieksprijs was voor Sophie Sotheby.
 
De Vakschool
De Vakschool Schoonhoven was tijdens de Nationale Zilverdag geopend; leerlingen waren aan het werk en de Meesterstukken waren te bewonderen. Ook presenteerden (oud)leerlingen hun collectie op het Jong Talent plein en was de Vakschool present op de Dam. De Vakschool werd zeer drukbezocht.

zilverdag3 Nationale Smeedwedstrijd
Veel mensen deden mee aan de Smeedwedstrijd. De langste zilveren draad werd gesmeed door Wim Buysse uit het Belgische Wachtebeke en was 28,6 cm. Hij won een zilveren sieraad.

Zilverstad Magazine
Tijdens de Zilverdag nam burgemeester Cazemier het eerste exemplaar van het Zilverstad Magazine in ontvangst. Het magazine is de vierde editie van het magazine met als doel om iedereen kennis te laten maken met al het bijzonders dat Zilverstad Schoonhoven te bieden heeft. Centraal in deze editie staat ‘samenwerken’ en ‘creatieve ondernemers(geest)’. De verspreiding van het kleurrijke magazine startte op de Zilverdag. Tevens wordt het Zilverstad Magazine bij 35.000 adressen in de Krimpenerwaard en omgeving verspreid.

zilverdag2

Nieuwe voorzitter
Jan Lindsen droeg na afloop van de 33e Nationale Zilverdag de voorzittershamer aan Bir Muste. 
 
Op de Zilverdag was een professioneel taxatieteam aanwezig. Op de Dam taxeerden zij gratis het zilver, goud en horloges van bezoekers. En dat leverde weer bijzondere schatten op.

Expositie van groot(s) eigentijds zilver 
Hedendaags modern zilverwerk zoals schalen, kandelaars, vazen, bekers en objecten, gemaakt door jonge zilversmeden met een passie voor het ambacht. Dat bewonderden de bezoekers van de Nationale Zilverdag op de eenmalige expositie van groot(s) zilver in de raadszaal van het Stadhuis.

Voor modern zilver maken de zilversmeden gebruik van zowel oude smeedtechnieken –met hamer en staak een plaat zilver bewerken- als van nieuwe technieken. Staat bij traditioneel zilver de gebruiksfunctie voorop, bij dit hedendaags zilver komen moderne vormgeving en functionaliteit samen tot unieke voorwerpen. De deelnemende zilversmeden: Liv-Maritt Prins van Wijngaarden, Niels de Vos, Sybren van Wesemael (B) en Mark Alexander. Deze veelbelovende talenten zijn allemaal afgestudeerd aan de Vakschool Schoonhoven. Daarna volgden zij nog Masterclasses bij de Schoonhovense zilversmid Jan van Nouhuys. 

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.