Vrijdag onthulling glas-in-lood ramen in Zilvermuseum

Deel dit:

IMG_0465SCHOONHOVEN – Vrijdag 8 december zullen de prachtige glas-in-lood ramen vanuit de voormalige Hooijkaas fabriek een nieuwe bestemming krijgen in het Zilvermuseum. Daarmee is een stukje historie in ere hersteld en voor het nageslacht bewaard.

De Stichting Behoud Cultureel Erfgoed is medio 2010 in het bezit gekomen van een drietal glas-in-lood ramen die behoorden bij het voormalig Hooijkaas gebouw in Schoonhoven. Bestuurslid Jan Verhoeven wist de ramen van de sloophamer te redden. Tot voor kort stonden deze ramen, na vakkundige restauratie, nog altijd bij de Goudse Glashandel in Gouderak opgeslagen. Er was geen bestemming voor gevonden totdat Marcel Teheux van het Zilvermuseum interesse toonde. Door de bijdragen van twee sponsoren, Bouwbedrijf Versluijs Spelt uit Polsbroek en Schildersbedrijf Wiltenburg uit Lopik, konden de glazen op een perfecte wijze in het Zilvermuseum aan het Kazerneplein worden geplaatst.

 De Stichting is er van overtuigd dat de in het Zilvermuseum opgenomen glazen kunnen gaan rekenen op de sympathie van velen. Met name de Historische Vereniging, de Stichting Nationale Zilverstad, de Gemeente Krimpenerwaard en vooral inwoners van Schoonhoven waarvan er velen een arbeidsverleden hebben met de firma Hooijkaas. De glas-in-lood ramen werden in 1928/1929 ontworpen en gemaakt. In dezelfde tijd zijn door hem ook de ramen voor het gerestaureerde stadhuis van Schoonhoven (1927) gemaakt. Deze glas-in-lood ramen van het stadhuis werden aangeboden door onder meer wethouder H. Schreuder (eigenaar van de HASCO verffabriek) en de Nijverheidsvereeniging (waar Willem Hooijkaas voorzitter van was).

 Er wordt ingeschat dat de drie ramen op dit moment een waarde hebben van zo’n 15.000 euro. De historische waarde voor Schoonhoven is enorm. Op vrijdag 8 december zullen om 16.00 uur de drie glas-in-lood ramen officieel worden onthuld door Herbert en Titia Hooijkaas, voormalig eigenaren van Hooijkaas. Belangstellenden zijn van harte welkom om bij dit moment aanwezig te zijn.

IMG_0469

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.