Voorbereidingen 31ste Zilverdag zijn in volle gang

Deel dit:

ZilverdagSCHOONHOVEN – Op maandag 25 mei, Tweede Pinksterdag, vindt voor de 31ste keer de Nationale Zilverdag plaats. De historische binnenstad van Zilverstad Schoonhoven is die dag van 10.00 tot 17.00 uur één grote goud- en zilversmidswerkplaats. Verspreid over meer dan 140 plekken met paviljoens en stands is het overal zilver wat de klok slaat.

Zilversmeden laten Tweede Pinksterdag de fijne kneepjes van het vak zien; van de fijnste sieraden tot de prachtigste zilveren kunstwerken. Door de hele binnenstad staan paviljoens en stands waar edelsmeden, graveurs, edelsteenspecialisten de geheimen van het vak onthullen. De ateliers van de Schoonhovens goud- en zilversmeden zijn geopend, instellingen en opleidingen geven voorlichting en er wordt geëxposeerd, verkocht en er vinden demonstraties plaats. Het zijn al die ateliers, samen met de enige Zilvervakschool van Nederland en het Nederlandse Zilvermuseum, die Schoonhoven al eeuwenlang dé zilverhoofdstad van het land maken. Niet alleen op Tweede Pinksterdag, maar alle dagen van het jaar.

Schoonhoven Zilverstad is een begrip in Nederland maar ook ver daarbuiten. In Schoonhoven wordt al sinds de veertiende eeuw met zilver gewerkt. In ruim zevenhonderd jaar is Schoonhoven uitgegroeid tot de ‘Creatieve Zilverstad aan de Lek’. Schoonhovense goud- en zilversmeden maken tot op de dag van vandaag traditionele maar ook moderne sieraden, gebruiksvoorwerpen en bovenal vrije kunst in zilver.

Jan Lindsen, voorzitter van de Stichting Nationale Zilverdag: “We zijn met onze grote groep vrijwilligers druk met de voorbereidingen om voor bezoekers en deelnemers een bijzondere dag te organiseren. De Zilverdag is met jaarlijks twintigduizend bezoekers het grootste culturele evenement in de regio. En de Nationale Zilverdag is niet alleen interessant en gezellig voor bezoekers, het is ook dé ontmoetingsplek voor branchegenoten. Dit jaar is de pleinindeling iets gewijzigd zodat alle vakgebieden beter tot hun recht komen en de bezoekers de specialiteiten goed kunnen vinden. We nodigen goud- en zilversmeden die ook willen deelnemen aan de Zilverdag van harte uit om zich aan te melden via onze website.”

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.