Volop activiteit op Oogstfeest in zonnig Boveneind  

Deel dit:

oogst1KRIMPEN A/D IJSSEL – De omwonenden van de hoogstamfruitboomgaard aan de Boveneindselaan kijken terug op een zeer geslaagd Oogstfeest. Afgelopen zaterdag vond de eerste editie plaats onder perfecte weersomstandigheden. Wethouders Marco Oosterwijk en Arnold de Leeuw openden officieel het feest door de eerste vruchten te plukken.

De organisatie van het feest berustte bij de Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard (NVWK). De boomgaard is het restant van een veel grotere boomgaard met oude appel- en perenrassen en ligt nu als een verborgen groene oase midden tussen de bebouwing van de wijk Boveneind.

Een aantal NVWK-leden van de werkgroep landschapsonderhoud kon het achterstallig onderhoud niet aanzien en sloot hiervoor begin vorig jaar een contract af met de gemeente. De gemeente draagt bij als zieke of dode bomen moeten worden vervangen en ook over het maaiwerk zijn afspraken gemaakt. De NVWK-vrijwilligers van het reguliere snoeiwerk aan de fruitbomen willen graag de betrokkenheid voor dit stukje cultureel erfgoed in de wijk vergroten en hadden bedacht dat een Oogstfeest hiervoor een goed promotiemiddel kon zijn. Dat bleek een gouden greep; heel wat buurtbewoners gaven gehoor aan de uitnodiging.

oogst3

’s Morgens vond door de deskundige snoeiers nog zogenaamde zomersnoei plaats. Kinderen uit de buurt legden de gesnoeide takken op de takkenrillen. Ook raapten ze met een handig rollend apparaat valappels, zodat die niet zouden worden vertrapt. Intussen werden op open plekken tussen de bomen tafels en banken opgebouwd en branders klaargezet. Omwonenden die kwamen kijken, namen spontaan plaats en begonnen te schillen. Anderen hielpen met plukken. Al snel rook het in de boomgaard naar appelmoes en stoofperen. De eindproducten vielen erg in de smaak, maar de bereide hoeveelheid bleek veel te groot voor de meegebrachte potten en potjes. Sommige aanwezigen gingen thuis een pan halen om de grote gamellen leeg te kunnen maken.

De voormalige eigenaars van de boomgaard, de familie De Vries, kwam een kijkje nemen, evenals de huidige bewoners van de boerderij die ooit bij de veel grotere boomgaard hoorde. Er ontspon zich een geanimeerd gesprek over oude rassen en de geschiedenis van de boomgaard, terwijl men ondertussen stevig doorschilde.

oogst2

Vanaf 16.00 uur stonden er koekenpannen op de branders en konden de aanwezigen genieten van fruitpannenkoeken. Die gingen er bij jong en oud in als de spreekwoordelijke koek, wat niet verwonderlijk is na de gezonde bezigheden in de buitenlucht. De organisatie kijkt terug op een zeer geslaagd evenement met prachtig weer. Alle deelnemers waren het erover eens dat dit Oogstfeest herhaling verdient.

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.