Vertrekkend wethouder Dilia Blok: ‘Trots op Krimpenerwaard’

Deel dit:
Dilia Blok.

Dilia Blok.

KRIMPENERWAARD – Dilia Blok neemt deze week afscheid als wethouder van de gemeente Krimpenerwaard. Komende week wordt ze geïnstalleerd als burgemeester van het Brabantse Someren. Met een persoonlijk verhaal neemt ze afscheid van haar geliefde poldergebied: “Trots op de Krimpenerwaard.”

Afscheid nemen van de Krimpenerwaard. Het is bijna zover en het geeft me een dubbel gevoel. Ik doe het dan ook met een lach en een traan. Ik ben heel trots op dit poldergebied: op al die fijne mensen, op wat we doen en voor elkaar hebben gekregen. Ik ga dan ook veel moois en goeds achterlaten. Ik hoop dat ik alle goede dingen die ik hier heb ervaren ook in mijn nieuwe gemeente Someren ga beleven.

Als ik terugdenk aan al die jaren in de Krimpenerwaard, komen er heel veel mooie herinneringen boven. Te veel om in één column op te schrijven. M’n moeder kon prachtig vertellen over de politiek in de tijd dat Berkenwoude nog een zelfstandige gemeente was en zij met haar eigen partij mee ging doen in die ‘mannenwereld’.  Zeven raadszetels en zeven partijen, raadsvergaderingen tot diep in de nacht. Het publiek altijd in grote getalen aanwezig, zoveel soms dat een deel van de belangstellenden in het naastgelegen café via een geluidsverbinding de vergadering moest proberen te volgen. Ik ben in dit hart van de Krimpenerwaard opgegroeid en heb er 51 jaar gewoond; veel zien veranderen, maar gelukkig ook ervaren dat de gemeenschapszin gebleven is.

Ondanks vele heftige protesten kwam de tijd (1985) dat Berkenwoude opging in de nieuwe gemeente Bergambacht. Dat riep veel emoties op bij de Perkouwenaars. Op vele manieren werd daar uiting aan gegeven. Zo herinner ik me nog goed dat een van de oudste inwoners van het dorp in de eerste week na de herindeling tot drie keer toe ’s nachts in de Schenkel het bebouwdekombord ‘Bergambacht’ verving door een zelfgemaakt houten exemplaar met daarop (gewoon) weer de naam ‘Berkenwoude’. Iedereen wist wie ‘de dader’ was, burgemeester Huijbrecht en de politie echter nooit. Uiteindelijk koos de burgemeester eieren voor z’n geld en kwam er het bord ‘Berkenwoude, gemeente Bergambacht’.

Zelf heb ik vanaf 1994 als raadslid en later als wethouder van Gemeentebelang Bergambacht / Gemeente Belang Krimpenerwaard prachtige jaren gehad in de gemeente Bergambacht. Het is gelukt om vertrouwen en eenheid te krijgen in de drie dorpen: Ammerstol, Bergambacht en Berkenwoude. Medio 2014 werd duidelijk dat we opnieuw moesten gaan herindelen en op 1 januari 2015 was de nieuwe gemeente Krimpenerwaard een feit. Ik was geen voorstander van deze door de provincie en enkele gemeenten gewenste herindeling. Maar in de praktijk is het toch een mooie uitdaging gebleken, waar ik ook veel van geleerd heb.

De afgelopen drie jaar heb ik mee mogen werken aan het leggen van een stevig ‘fundament’ van de nieuwe gemeente. Ik ben er trots op dat de inzet die door iedereen daarvoor gedaan is tot iets goeds heeft geleid. De tijd is rijp om nu verder te gaan bouwen. Wensen en mogelijkheden volop! De kernen en de inwoners van de Krimpenerwaard zijn verschillend, maar vormen met elkaar een prachtig geheel. Ik hoop dat ook in de toekomst ‘kerngericht’ gewerkt en ontwikkeld blijft worden.

Ik heb altijd op m’n eigen wijze invulling gegeven aan het wethouderschap. Haalde m’n motivatie vooral uit de omgang met ‘de mensen’; vertegenwoordigers van organisaties, bedrijven, jong, oud(er), van binnen en van buiten de gemeente….iedereen die ‘mee wil doen’.  We zijn er als gemeentebestuur niet voor onszelf. Ik was dus het liefst ‘buiten’; in de kernen tussen de mensen: samen beleven, samen werken, van mening verschillen, maar wel aan een gezamenlijk doel werken. We hebben elkaar nodig. Als gemeentebestuur kun je wel iets in gang zetten, maar zonder medewerking van je inwoners en ondernemers bereik je weinig. Inwoners en ondernemers in de Krimpenerwaard zijn zelf ook zeer  initiatiefrijk en creatief. Ik heb in de Krimpenerwaard veel betrokkenheid, inzet, hartelijkheid, gastvrijheid en energie ervaren. Er zijn hier gelukkig genoeg mensen die zich in willen zetten voor hun dorp/stad, buurt of straat. Ik heb dan ook met heel veel plezier met velen van u samengewerkt.

En uit de ongelooflijke hoeveelheid reacties en mooie woorden die ik na de bekendmaking van mijn benoeming heb mogen ontvangen, vanuit de gehele Krimpenerwaard en zelfs ook daarbuiten, voel ik zeker ook úw waardering!

‘Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder’ is een bekend gezegde. Ik hoop dat alle inwoners, ondernemers en organisaties samenwerken hoog in het vaandel houden. Daarbij is het belangrijk dat we iedereen in zijn/haar waarde laten, nu en in de toekomst. Ook in de Krimpenwaard merk ik helaas een bepaalde verharding in de samenleving. Mijn hoop is dat mensen met elkaar in gesprek blijven, elkaar respecteren, elkaar in hun waarde laten en uitstralen dat iedereen in de Krimpenerwaard mag zijn wie hij/zij is. Ik benader zelf zaken vanuit een positieve grondhouding en heb ervaren dat veel mensen, net als ik, de kansen en het halfvolle glas zien. Ik hoop dat ook in de toekomst de kracht en betrokkenheid blijft en zelfs groter wordt. Zo kan er samen het meest succesvol gebouwd worden aan een mooie toekomst voor de Krimpenerwaard.

Tot slot wil ik alle mensen bedanken: voor het vertrouwen en de fijne contacten die ik als bestuurder én in de persoonlijke sfeer heb ervaren. In goede en wat mindere tijden. Ik blijf van de Krimpenerwaard houden. En m’n deur blijft open staan. Ook al is die deur 135 km verderop. Mocht u eens in de buurt van Someren zijn, schroom dan niet, de koffie met een Brabants worstenbroodje staat voor u klaar!

Het gaat u allen goed. Houdoe!
Dilia Blok

U vindt het volgende mogelijk ook interessant...

2 Berichten

  1. Leo en Anja Groen zegt:

    Veel succes gewenst in je nieuwe functie in Someren.
    Dank voor alles wat je in de gemeente hebt gedaan!
    Het ga je goed. Misschien tot ziens.
    Hartelijke groet,

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.