Vernieuwd natuurgebied De Zaag en kunstwerk Beverbrug geopend

Deel dit:

dezaagKRIMPEN A/D LEK – “Als we in een drukke omgeving mensen kunnen laten genieten van rust en stilte, waterdieren en prachtige vogels vind ik dat geweldig. En dat hebben we hier samen voor elkaar gekregen”, zei hoofdingenieur-directeur Sieben Poel van Rijkswaterstaat West-Nederland Zuid dinsdagmiddag bij de opening van het vernieuwde natuurgebied De Zaag en de Beverbrug. Samen met collega-bestuurders verrichtte hij de opening.

Rijkswaterstaat, Stichting het Zuid-Hollands Landschap, gemeente Krimpenerwaard, Stichting Riverart R&D en Vastgoed Bolnes hebben gezamenlijk het natuurgebied De Zaag bij Krimpen aan de Lek grondig opgeknapt en voorzien van een fraaie Beverbrug.

Natuureiland De Zaag heeft een ware metamorfose ondergaan. De toegankelijkheid van dit luisterrijke getijdennatuurgebied is sterk verbeterd, Rijkswaterstaat heeft de waterkwaliteit een impuls gegeven, er is een fraaie entree met een goede fietsenstalling en een duidelijk informatiepaneel. Ook voor de bever is de ‘entree’ verbeterd door de aanleg van bijna vier kilometer natuurvriendelijke oever en circa tien hectare intergetijdengebied.

Het kunstproject de Beverbrug en de Spindotterwandeling ontsluiten de natuurschatten van de Zaag voor de mens. Vanaf het kunstwerk hebben bezoekers een fraai overzicht op de natuur en de omgeving en voor liefhebbers zijn er strandjes en bankjes om van het stromende water en de langsvarende schepen te genieten.

De Beverbrug is gemaakt in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en ontworpen door het kunstenaarscollectief Observatorium uit Rotterdam. De opdracht werd verstrekt in het kader van het stichting Riverart R&D project dat ‘Rivier en Kunst’ wil verbinden aan een groot publiek. Centraal staat hierin het leven en wonen langs de grote rivieren in relatie met het veranderende klimaat. De Beverbrug verbindt, als het ware, de mens met zijn leefomgeving. De Beverbrug is gerealiseerd door kunstproducent Mothership uit Rotterdam.

Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor het beheer van de rivier. Aangezien de waterkwaliteit van de Nieuwe Maas ter plekke niet voldeed aan de eisen van de Kaderrichtlijn Water (KRW) heeft Rijkswaterstaat het gebied opnieuw ingericht. Er is een intergetijdengebied van tien hectare gerealiseerd. Ook is bijna vier kilometer natuurvriendelijke oever aangelegd. De eb en vloed werking is terug in het gebied. Zo ontstaat er een beter leefgebied voor planten en dieren.

Het Zuid Hollands landschap is de trotse beheerder van het gebied. Met de financiële hulp van donateurs zal het gebied zich de komende jaren nog verder kunnen ontwikkelen. Wie meer wil weten over het gebied of de spindotterroute een keer wil lopen, kan kijken op www.zhl.nl/de-zaag. De gemeente Krimpenerwaard zorgt voor een goede toegang. Vastgoed Bolnes is eigenaar van het terrein waarover het toegangspad loopt.

Rijkswaterstaat, Zuid-Hollands Landschap, gemeente Krimpenerwaard hebben zich verbonden aan het initiatief uit 2016 van RiverArt om langs de rivier nieuwe, door kunstenaars vormgegeven bestemmingen te maken om langs de rivier kunstvoorwerpen te plaatsen die het rivierlandschap beter zichtbaar en beleefbaarder maken.

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.