Verkenning langs de Waterlinie

Deel dit:

De Twee Waardenbrug, een van de vertelpunten tijdens de wandeling 1815.

VLIST – Bij de Franse Kade en de Koeneschans in Vlist zijn in de zeventiende en achttiende eeuw gebieden onder water gezet. Deze stille getuigen van de Oude Hollandse Waterlinie maken deel uit van het Waterwandelarrangement 1815, dat donderdag 16 april van start gaat. Watergids Marina Perdijk neemt de wandelaars mee op ontdekkingstocht door het vroegere inundatiegebied.

Wie van wandelen of van geschiedenis houdt, komt volop aan zijn trekken. Zo zijn bijvoorbeeld restanten van vroeger in het landschap van vandaag terug te vinden en vertelt de gids daarover. De wandeling gaat ook door het natuur-, recreatie- en waterbergingsgebied de Hooge Boezem en langs het plaatselijke Ooievaarsbuitenstation Het Doove Gat.

1815
Dit jaar is het themajaar 200 jaar Waterlinies. Het getal 1815 verwijst naar het jaar, toen genoemde Oude militaire verdedigingslinie plaats moest maken voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie en naar de prijs van het arrangement. De maandelijkse begeleide wandelingen starten om half twaalf bij de bushalte in het centrum van Haastrecht. Ze zijn dit jaar op 16 april, 21 mei, 11 juni, 16 juli,  20 augustus, 17 september, 15 oktober en duren tot half vijf. Inbegrepen zijn een lunch in café De Vlist en bezoeken aan Boezemmolen nr. 6 en Gemaal De Hooge Boezem achter Haastrecht. Voor meer informatie en voor aanmeldingen is Lyanne de Laat contactpersoon. Ze is te bereiken op telefoonnummer 06-3001 3037 en via ll.merla@planet.nl

In dit themajaar zijn nog veel meer activiteiten, zoals een tentoonstelling deze aprilmaand over ‘Het geheim van de prins’ in de bibliotheek van Schoonhoven. Verder is onlangs een eigen glossy verschenen, wordt er een fotowedstrijd georganiseerd en is in september een Prinsenmaand en een Fortenfestival aangekondigd. Het programma staat op www.oudehollandsewaterlinie.nl.

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.