Verdachte groep Schoonhoven in Denemarken aangehouden

Deel dit:

politieSCHOONHOVEN – Een groep Roemenen hing begin februari verdacht rond bij een juwelier in Schoonhoven. Drie van hen zijn nu in Denemarken bij een brutale diefstal bij een juwelier opgepakt. De informatie die de politei Krimpenerwaard over de mobiele Roemeense dieven vastlegde kan leiden tot een zwaardere strafeis in Denemarken.

De Schoonhovense juwelier vertrouwde de groep niet, noteerde het Ierse kenteken van de grijze Ford waarin de groep wegreed en waarschuwde de politie. Meerdere eenheden keken vervolgens uit naar deze groep. Die groep leek meer op een familie, want het was een mix van mannen en vrouwen van verschillende generaties. Mogelijk gaat ze bewust zo op pad in de hoop dat ze minder snel worden staande gehouden als ze op opa en oma lijken die met kinderen en kleinkinderen op stap zijn.

Agenten hielden de auto vlakbij Schoonhoven staande. De groep werd naar het bureau in Bergambacht overgebracht waar alle personalia werden vastgelegd. Ook werd de hele groep op de foto gezet. In de politiesystemen werd gekeken of de personen en de auto al voorkwamen, maar dat was niet het geval waardoor de Roemenen weer moesten worden heengezonden.

Boodschappen bij Lidl
Drie dagen later sloeg in het Deense Jutland een groep Roemenen toe in een juwelierszaak. Ze maakten sieraden buit door het personeel af te leiden. Toen de Deense politie de groep aanhield, vond ze een bonnetje van de Lidl in Bergambacht bij een van de groepsleden. Daar hadden ze boodschappen gedaan op dezelfde dag als hun mogelijke’ voorverkenning’ bij de Schoonhovense juwelier.

Zwaardere straf
Europol kreeg van de Deense politie de vraag of de groep Roemenen bij de politie bekend was. Het Internationaal Rechtshulp Centrum (IRC) van de politie-eenheid Den Haag kon door de vastgelegde informatie van de politie Krimpenerwaard zien dat drie van de in Jutland aangehouden Roemenen uit de groep kwamen die bij Schoonhoven was staande gehouden.

Doordat de Schoonhovense juwelier alert reageerde op de verdachte personen en de gegevens doorgaf aan de politie kan de aanklager in Denemarken nu een zwaardere straf eisen. Met de vastgelegde informatie in de politiesystemen kan de aanklager mogelijk aantonen dat het niet zo maar winkeldieven zijn, maar meer een rondtrekkende, georganiseerde roversbende.

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.