Trekkertrek-lustrum in Haastrecht

Deel dit:

trekkertrek

HAASTRECHT – Na vijftien jaar viert de Haastrechtse trekkertrek zaterdag 23 juni haar eerste lustrum. De inschrijvingen voor dit driejaarlijkse evenement stroomden daarom weer binnen en ook het publiek staat te trappelen. Want door de gratis toegang heeft dit evenement altijd een bijzondere familiale sfeer.

Het evenement in Haastrecht is een echte boeren-trekkertrek. Dat wil zeggen dat boeren en loonwerkers uit de omgeving met hun sterkste trekker naar het terrein aan de Steinsedijk komen voor de uitdaging om de sleepwagen zo ver mogelijk richting finish te krijgen. Het gaat daarbij niet alleen om de pk’s van de machine, maar ook om het slim afstellen, legt mede-organisator en gastheer Henk van der Stok uit. “Je moet de krachten namelijk ook op de grond over brengen. Dat betekent kiezen voor de juiste bandenspanning, een goede gewichtsverdeling en het juiste motortoerental.”

Gesneden koek voor de deelnemers, maar wellicht onbekend bij een groot deel van het publiek. Daarom is er voor dit evenement met Fred Boom uit Stolwijk een zeer deskundige speaker aangetrokken die het evenement niet alleen aan elkaar praat, maar ook uitleg geeft en deelnemers om commentaar vraagt. Op grote videoschermen kan het publiek ook meekijken en de uitslag en stand van zaken bijhouden.

Veel vrijwilligers
De organisatie kiest bewust voor een driejaarlijkse organisatie vanwege de grootschaligheid van het evenement vertelt Van der Stok. “Alleen al op de dag zelf zijn er meer dan 110 vrijwilligers actief om alles in goede banen te leiden en alle kramen en activiteiten te bemannen. Dat zijn er heel veel, van drie verkooppunten voor drank tot de meiden die het ponyrijden verzorgen, of van de toezichthouders op de toiletten tot de begeleiders van de kinderspeelplaats met een zandhoop met speelgoed en een groot springkussen.” Daarnaast zijn er ook allerlei kraampjes met snuisterijen, leuke plattelandszaken en zijn er dealers met een aantal machines. En er is boerenijs van het buurbedrijf, Kaasboerderij Het Klooster.

Door het evenement slechts eens in de drie jaar te organiseren blijft het ook iets bijzonders, stelt Van der Stok. “Als Stichting Agrarisch Vermaak, de vrijwilligersclub achter de organisatie, willen we elk jaar iets bijzonders doen. Dat was vorig jaar de Stagrada, de graslanddemo bij de Familie Den Boer en het jaar daarvoor de giertankenrace. Nu is de trekkertrek weer aan de beurt en we merken dat het ook leeft onder het publiek. Al weken horen we van mensen in onze omgeving en van vaste bezoekers dat ze uitkijken naar deze dag. Gelukkig geldt dat ook voor de vrijwilligers. Die staan ook weer in de rij.”

Specials
Het grote aantal vrijwilligers is ook nodig omdat het evenement de hele dag duurt. Waarbij er al om 13.00 uur gestart wordt met de eerste ronde van de trekkertrek. Noodzakelijk omdat de ruim honderd deelnemers uitkomen in zeven verschillende klassen en in elk geval de top acht uit een klasse twee keer de baan op gaat. Loopt het allemaal vlot, dan krijgt zelfs iedereen de kans om twee keer te trekken. Dit spektakel met ronkende motoren en soms ouderwets rokende uitlaatpijpen, duurt tot ver in de avond, waarbij de avond wordt afgesloten met een paar speciale runs van de specials. Dit zijn speciaal geprepareerde trekkers met sterk opgevoerde motoren. Deze trekken de sleepwagen in ongeveer tien seconden over de baan van honderd meter.

Bijzonder aan dit evenement is dat het gratis toegankelijk is. Iedereen die dit een keer mee wil maken kan dus gewoon gedurende de dag of avond zich melden aan de Steinsedijk. De vrije toegang is een bewuste keuze, stelt Van der Stok. “Het scheelt niet alleen in de organisatie, we willen ook graag iedereen uit de omgeving laten genieten van dit spektakel. Ook voor de omgeving belangrijk, want zo hebben ze niet alleen de lasten, maar ook de lusten.”

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.