Thema-uitzending Armoede in de Polder: ‘Rijkdom zit in kleine dingen’

Deel dit:

img_1485-kopieKRIMPENERWAARD – Mensen op of onder de armoedegrens hebben een gat in hun hand en zijn mislukt in het leven. Door dat vooroordeel werd donderdagavond een dikke streep gezet tijdens een thema-uitzending over armoede van RTV Krimpenerwaard.

Drie ‘ervaringsdeskundigen’ deden aan tafel van de presentatoren Ilja Bakker en Frank van Suchtelen uit de doeken hoe ze in de financiële problemen zijn geraakt en hoe ze er het beste van maken onder de gegeven omstandigheden.

Hoekje
Neem Peter de Frankrijker, die vanwege de stress rondom een (v)echtscheiding, die in totaal zeven jaar duurde en waarna hij zijn kinderen niet meer zag, ook zijn baan kwijt raakte. De inwoner van Vlist bekende zich het liefst in een hoekje te willen verschuilen, maar hij geeft niet toe aan dat verlangen. “Aan het werk kom ik als 50-plusser niet meer, maar het is mijn doel om zoveel mogelijk mensen te helpen die in dezelfde situatie zitten of het slechter hebben dan ik.”

img_1418-kopie

Peter heeft zelf de bodem van de put gezien. “Ik had niets te eten en moest rond komen van veertig euro. Per maand wel te verstaan, niet per week. Op een gegeven moment woog ik nog maar 61 kilo.” De Voedselbank bracht uitkomst, al is voor sommige mensen de drempel te hoog, weet hij. “Zij schamen zich, maar dat is nergens voor nodig. Ik ervaar een andere vorm van rijkdom. Die zit in kleine dingen. Als je thuiskomt bijvoorbeeld en je buren een bord eten voor je klaar hebben staan. Joh, als je alles verloren hebt in je leven wat je lief hebt, kun je hoogstens je humeur nog verliezen.”

Trots
Ook Mar Hohenstein weet hoe het is om op de kleintjes te letten. Oorzaak van haar situatie was eveneens een echtscheiding, waarbij ze te eigenwijs was -‘trots noemen ze dat’- om alimentatie aan te nemen. “Ik wilde geen emotionele binding meer en dacht met mijn 28-urige werkweek, want ik heb een baan, voldoende te hebben om zelfstandig te functioneren. Niet dus, onder de streep hield ik minder dan ‘nul’ over. In semi-paniek ben ik toen bij de Voedselbank Krimpenerwaard terechtgekomen. Daar ben ik met open armen ontvangen. Overigens dacht ik daar helemaal geen recht op te hebben: ik had toch werk?”

Ze schaamt zich er zeker niet voor. “Ik schaam me voor de regering, die armoede ontkent. Ik ken mensen die wekenlang moeten wachten voordat ze een uitkering krijgen. Tot die tijd moeten ze het maar zien te redden. Dat kan toch niet?”

Mar heeft nu geen hulp meer nodig. “Na twee jaar kan ik weer op eigen benen staan, maar dan moet er niets tegen zitten.”

img_1425-kopie

Hondenschool
Voor Richard Oldenhof is er voorlopig nog geen licht aan het eind van de tunnel. De inwoner van Krimpen aan de Lek startte na het verliezen van zijn baan een hondenschool, maar dat bleek geen gouden greep. “Op het laatst verdienden we 450 euro in de maand. Daar moesten de vaste lasten nog van af..”

Sinds het faillissement in september volgt een moeizame weg naar het verkrijgen van een uitkering, die verdere vertraging opliep vanwege het tot tweemaal ‘verdwijnen’ van papieren op het gemeentehuis voor de aanvraag. “In september kregen we een voorschot, daarna niets meer. Ook mijn partner heeft geen inkomen. Het water staat ons tot aan de lippen; de situatie levert enorm veel stress op. De laatste berichten zijn dat we wellicht eind januari een uitkering krijgen. Tot die tijd moeten we het zien te redden.”

Serie
De thema-uitzending van RTV Krimpenerwaard kwam voort uit de serie ‘Armoede in de Polder’, die weekblad Het Kontakt in tien delen vanaf de zomermaanden publiceerde. De serie is terug te vinden op de website van Het Kontakt.

Andere tafelgasten waren Soraya de Graaff van de gemeente Krimpenerwaard, Marry Holst (Stichting Urgente Noden), Piet van Willigen (Stichting Budgethulp Krimpenerwaard) en Robert van der Hek (Het Kontakt).

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.