Taalstad Duits scoort nog steeds  

Deel dit:

duits1 SCHOONHOVEN – Stel je staat op station Alexanderplatz in Berlijn en je moet een treinkaartje kopen voor een tweedaagse reis. Hoe doe je dat in je beste Duits? Dat mogen leerlingen van TTO 3 (tweetalig onderwijs) deze morgen bewijzen in de Taalstad.

Deze vwo-derdeklassers krijgen sinds de brugklas in de meeste vakken les in de Engelse taal. Ze beschikken dus over enig taalgevoel. “Maar Engels is makkelijker dan Duits”, zegt leerling Cesar Schmieman, die niet bepaald verlegen is. Hij dwarrelt door langs de vier aanspreekpunten en keert juichend met vier voldoendes terug. “Daar was het mij om te doen.”

Niet iedereen puft en zucht. Emily Delveaux en Britt de Heer komen met pretoogjes terug van de sessie. Zij hebben zich goed voorbereid met hun docent. “Het was niet moeilijk. We konden ons makkelijk redden.”

De Taalstad is een oefening in spreekvaardigheid aan de hand van korte aaneen geschakelde toneelstukjes. Leerlingen uit de derde klasse van vmbo, havo en vwo passeren achtereenvolgens een treinstation, restaurant, modewinkel en politiebureau. Dat laatste bezoek is nodig om aangifte te doen van diefstal. Tijdens deze sessie wordt door docenten vooral gelet op het lef van de leerling om zich in een andere taal te uiten. Daarnaast spelen uitspraak en grammatica een rol bij de becijfering. Docent Violetta van der Laan werd eerder door het gezaghebbende Duitse Goethe Instituut geïnterviewd over haar ervaringen met deze aanpak. Op het Schoonhovens College is de Taalstad inmiddels een vast onderdeel van de oefenstof.

Het Schoonhovens College biedt andere middelbare scholen in Nederland de mogelijkheid om het succes van Taalstad Duits te kopiëren. Docent Violetta van der Laan gaat komend najaar in Utrecht workshops geven aan collega’s over de aanpak, die zij met haar sectie zeven jaar geleden introduceerde op de school. “Ik wil graag meewerken aan het promoten van deze taal.”

Daarom werd er afgelopen dagen volop gefilmd door Ben van Eijk in haar tot Taalstad verbouwde lokaal en mochten leerlingen voor de camera over hun ervaringen met ‘spreken in het openbaar’ vertellen. Kennis delen, ondersteund door een promotiefilmpje. “Een goede zaak”, zegt Violetta.

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.