Syrische maaltijd trekt volle zaal [video]

Deel dit:

maaltijdSCHOONHOVEN – Als je iemand goed wil leren kennen, moet je met hem of haar gaan eten.

De Syrische maaltijd in de zaal van de Stichting Welzijn en Ondersteuning Schoonhoven (SWOS) is niet alleen smakelijk, maar verbindt tegelijkertijd inwoners van de Zilverstad en statushouders.
Dat daarvoor voldoende animo was, blijkt uit het feit dat er woensdagavond geen lege stoel was te vinden in de eetzaal. De Arabische keuken met kip, rijst, humus, noten en frisse salades is dan ook niet te versmaden. Kruidig, lekker, fantasierijk en vooral met veel passie bereid door een enthousiaste keukenbrigade.

Syriërs mogen dan wel de hoofdmoot voeren, ook vluchtelingen uit Palestina en Irak staan achter de potten en de pannen. Maher, afkomstig uit Kirkuk (Irak) wijst op zijn kibbeh: gefrituurde balletjes van gemalen vlees in een omhulsel van bulgur. Het lijkt qua kleur en omvang op een Hollandse kroket en we moeten uiteraard meteen proeven. Een collega snelt toe met een schotel humus (kikkererwten), noten en pitabrood. Zyad toont intussen twee schalen met bruin gebraden kippenpoten, die zijn vrouw heeft gebraden.

Activiteitenbegeleidster Nadia Zaïdi van de SWOS heeft de regie in handen. Ze ziet de inspanningen in de keuken met pretogen aan. “Het is belangrijk dat vluchtelingen integreren. Er is weliswaar in veel gevallen een taalbarrière, maar met handen en voeten kom je ook een eind. Bovendien leren ze in de keuken woorden als ‘lepel’, ‘mes’ en ‘bord’. Alles helpt. Met taal kun je over drempels stappen. Zo heb ik destijds Nederlands geleerd door dagelijks naar Sesamstraat te kijken op televisie. Het eerste woord dat de Syriërs hebben opgeschreven was ‘appelmoes’. Hollandser kan haast niet”, lacht ze.

Pieter van der Laan/Het Kontakt.

U vindt het volgende mogelijk ook interessant...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.