Staatsbosbeheer verwijdert zieke essen in EZH-bos

Deel dit:

essenKRIMPEN A/D IJSSEL – Vanaf eind augustus start Staatsbosbeheer met het weghalen van verzwakte essen in het EZH-bos in Krimpen aan den IJssel.

Deze essen herstellen niet van de besmettelijke schimmelziekte die essentaksterfte heet. De zieke bomen kunnen takken verliezen en op termijn omvallen. Om gevaarlijke situaties te voorkomen grijpt Staatsbosbeheer in namens Groenalliantie Midden-Holland.

De essentaksterfte slaat in Nederland in hoog tempo toe. De ziekte zorgt ervoor dat de bomen snel afsterven. Zieke essen bevatten weinig tot geen blad en veel dode takken. Zo’n negentig procent gaat uiteindelijk dood.

Het aantal zieke essen in het EZH-bos varieert per bosperceel. Dit bepaalt mede de omvang van de werkzaamheden. Op sommige plekken staan zoveel aangetaste essen dat het bosperceel volledig moet worden gerooid. Op andere plekken is het alleen nodig de essen die een risico vormen langs wandel- en fietspaden te verwijderen.

Het bos bij het trafostation in Krimpen blijft tijdens de werkzaamheden gewoon toegankelijk voor bezoekers. Hooguit worden tijdens de werkzaamheden vanwege de veiligheid enkele wandelpaden voor korte duur afgesloten. Dit staat in de gebieden duidelijk aangegeven met bordjes. In het weekend vinden geen werkzaamheden plaats. De werkzaamheden nemen naar verwachting circa drie maanden in beslag.

Herplant
Daar waar in het bos open plekken ontstaan, plant Staatsbosbeheer vanaf volgend najaar verschillende inheemse boomsoorten. Die hebben tijd nodig om zich te ontwikkelen tot volwassen bomen. In de tussentijd komen al veel planten en struiken op, waardoor het gebied er weer snel groen uitziet. Zo werkt Groenalliantie Midden-Holland aan een toekomstbestendig en aantrekkelijk gebied en verkleint ze het risico op spreiding van ziektes.

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.