‘Van Sint Nicolaas tot Sinterklaas’ met Klaas Rigterink

Deel dit:
Klaas Rigterink.

Klaas Rigterink.

KRIMPEN A/D LEK – Het spreekgestoelte tijdens de maandelijkse seniorenmiddag in ’t Voorhof in Krimpen aan de Lek was ditmaal gereserveerd voor plaatsgenoot Klaas Rigterink. Hij verdiepte zich in de geschiedenis van het sinterklaasfeest en wist daar zijn toehoorders in de aanloop naar pakjesavond uitermate boeiend over te vertellen.

“Alles wat we over Sint Nicolaas weten komt voort uit verhalen en legendes die in de loop der eeuwen op papier of op schilderdoek zijn gezet”, begint hij zijn verhaal. “Bijna niets is vrijwel zeker.”

Maar feit is dat de figuur van de heilige Nicolaas de eeuwen heeft overleefd en nog altijd tot de verbeelding spreekt. Hij zou zijn geboren in het jaar 270 na Christus, op 22-jarige leeftijd tot bisschop zijn gewijd in de Turkse stad Myra en op 6 december 342 zijn gestorven na een leven waarin hij vele goede daden zou hebben verricht. Die goede daden leefden voort in tal van legendes die in talrijke varianten werden beschreven in verhalen die tot ver na de Middeleeuwen de ronde deden. Zo zou hij drie kinderen die in stukken in een pekelvat waren gedumpt tot leven hebben gewekt en zou hij drie jonge gezusters goudklompen hebben geschonken om te verhoeden dat zij in de prostitutie zouden terechtkomen.

Roe
Vanaf de vijftiende eeuw kreeg Sint-Nicolaas een vaste plek in de heiligenverering in onze contreien. In Nederland en België kwam de jaarlijkse viering van het Sint Nicolaasfeest op gang. Toen al met inbegrip van het schoenzetten met als resultaat dat lieve meisjes snoep kregen en stoute jongens een roe in hun schoen vonden.

In de negentiende eeuw schreef de Amsterdamse onderwijzer Jan Schenkman een boek over Sinterklaas en hij legde daarmee de basis voor het feest zoals we het nu vieren. De Sint kwam in zijn verhaal per stoomboot uit Spanje, had een knecht bij zich die stoute kinderen strafte of meenam en deelde cadeautjes uit aan lieve kinderen. In die tijd ontstonden ook de lekkernijen zoals speculaas, banket- en chocoladeletters.

sint2

Rijmpjes
Klaas Rigterink raakte gefascineerd door zijn echtgenote Marianne. Die begon in de jaren negentig met het verzamelen van sinterklaaspapier. Een hobby die ze nog steeds beoefent en tot in lengte van jaren kan voortzetten. Ieder jaar komen er immers nieuwe motieven bij. Samen legden zij in de jaren daarna een enorme collectie van allerlei andere sinterklaasdingen aan. Boeken, grammofoonplaten met sinterklaasliedjes, dozen waarin letters werden aangeboden, prenten en gedichten. Over dat laatste onderwerp schreef de Neerlandicus Rigterink zelfs een boek. In ‘De rijmpiet dichtte zich te pletter voor deze chocoladeletter’ analyseerde hij de inhoud van tal van sinterklaasrijmpjes.

De lezing die Rigterink deze middag verzorgde in ’t Voorhof was weer de eerste in een reeks die hij naar de aanloop van 5 december zal geven. “De belangstelling voor de oorsprong van dit oer Hollandse – en Belgische – familiefeest is groot en ik vertel er maar wat graag over”, besluit hij.

‘Sinterklaas wie kent hem niet, Sinterklaas, Sinterklaas en natuurlijk Zwarte Piet?’ Klaas Rigterink kent hem in ieder geval wel!

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.