Shantykoor De IJsselmannen rijgt succesvolle optredens aaneen

Deel dit:

ijsselmannenOUDERKERK A/D IJSSEL – Iedere donderdagavond als de leerlingen naar huis zijn en misschien al op één oor liggen vult de aula van basisschool De Schakel in Ouderkerk aan den IJssel zich met een grote groep mannen, meest oudere mannen. De IJsselmannen stappen binnen voor hun wekelijkse repetitieavond onder leiding van dirigent Willem van Wijngaarden.

“We hebben tachtig leden, waaronder tien muzikanten en de gemiddelde leeftijd ligt rond de zeventig”, licht voorzitter Cees Minderhoud van het Ouderkerkse shantykoor toe.

Het begon allemaal in 2002 toen een groepje Ouderkerkse senioren besloot zeemansliederen te gaan zingen. Nu, zestien jaar later, is het koor uitgegroeid tot een begrip in de Krimpenerwaard en wijde omgeving. Tot ver in het buitenland treedt het gezelschap op tijdens festivals. In onder meer Noorwegen, Tsjechië, Duitsland en België lieten zij van zich horen. Met veel succes, want overal waar zij komen reageert het publiek enthousiast. “Onze kracht ligt in het plezier dat we uitstralen en de interactie met ons publiek”, licht Minderhoud het succes toe.

Cruiseschepen
Wat dichter bij huis treden De IJsselmannen op bij allerlei evenementen zoals braderieën en jaarmarkten, feestavonden bij bedrijven of in seniorencomplexen en verpleeghuizen en, best bijzonder, al acht jaar aan boord van cruiseschepen. Passagiers aan boord van die schepen worden na terugkeer van een bezoek aan de molens van Kinderdijk steevast getrakteerd op een medley van zeemansliederen en weten dat bijzonder te waarderen. Vooral de Amerikaanse gasten gaan met ten minste één cd van De IJsselmannen terug naar huis.

Onlangs werd de achtste cd opgenomen en uitgebracht. Met dit keer achttien voornamelijk Nederlandse liedjes. ‘De steven wenden’ werd deze uitgave genoemd en is verkrijgbaar bij Drogisterij Ceelen, de Plus giftshop, na ieder optreden of telefonisch of per mail te bestellen bij De IJsselmannen zelf (f.alblas@upcmail.nl of 0180-510052). De kosten bedragen tien euro per exemplaar. Op de website is een compleet overzicht te vinden van alle cd’s die tot nu toe zijn uitgebracht.

Krimpenerwaard Festival
Regelmatig organiseren De IJsselmannen zelf een concert. Zoals afgelopen zaterdag in de IJsseldijkkerk in Krimpen aan den IJssel. “Best een uitdaging om te zingen in zo’n historisch gebouw met een geweldige akoestiek”, aldus Minderhoud. “Maar het publiek was reuze enthousiast en wij zelf ook.” Zondag 14 oktober staat er alweer een bijzonder evenement op het programma. In Het Bastion in Schoonhoven nemen de IJsselmannen deel aan het Krimpenerwaard Festival. Ook de Vlisterzangers uit Haastrecht en de Stormvrouwen uit Schoonhoven zijn dan van de partij. Het festival begint om 13.30 uur en een toegangskaartje kost 7,50 euro.

De complete agenda van de optredens van De IJsselmannen is te vinden op www.de-ijsselmannen.nl. Eén evenement is het vermelden meer dan waard; de gala-avonden op 14 en 15 december en op 19 januari in De Drie Maenen. Een thuiswedstrijd die al jaren volle zalen trekt. Voor de pauze wordt een selectie van het 150 liederen tellende repertoire van De IJsselmannen gezongen en na de pauze een door één van de leden zelf geschreven musical uitgevoerd. “We zijn er nu al voor aan het oefenen en het belooft weer een doldwaze vertoning te worden”, geniet Cees Minderhoud al bij voorbaat. Kijk voor alle info op de website.

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.