SGP Krimpen: ‘Aangekondigde zondagsopenstelling roept veel vragen op’

Deel dit:

supermarktKRIMPEN A/D IJSSEL – De SGP in Krimpen aan den IJssel is overrompeld door de aankondiging door Jumbo de Olm dat zij vanaf 21 oktober iedere zondag open is tussen 10.00 en 19.00 uur. De partij wil middels schriftelijke vragen opheldering van het Krimpense College.

Fractievoorzitter Bert-Jan Ruissen is zeer verrast door deze aankondiging van de supermarkt en begrijpt het ook niet. “Zondagsopenstelling van winkels is in Krimpen aan den IJssel een belangrijk onderwerp geweest in de verkiezingen en nu nog steeds. Wij gaan er echt van uit dat het Krimpense college zich rekenschap geeft van de ingewikkeldheid van dit onderwerp en daarom zorgvuldigheid voorop stelt.”

Zo wil de SGP duidelijkheid verkrijgen over de waarschijnlijk ingediende aanvraag over zondagsopenstelling en waarom de gemeenteraad daar nog niets over heeft vernomen. Ook dringt de partij aan op een te houden draagvlakonderzoek bij winkeliers en inwoners. Ruissen: “Dat is belangrijk bij dit onderwerp dat de gemoederen in Krimpen veel bezig houdt.”

Om te vervolgen: “Het Algemeen Dagblad liet onlangs onderzoeken op de Crimpenhof waar de behoefte lag en daarbij gaf een meerderheid van de winkeliers aan geen zondagsopenstelling te willen. Ook de winkeliers van De Korf lieten recent tweemaal in briefvorm blijken dat ze zondagsopenstelling niet zien zitten. En dat begrijpen we goed: de kleine, zelfstandige winkelier is straks de dupe van de wens van supermarkten en het grootwinkelbedrijf en Krimpen zal wezenlijk veranderen.”

De SGP vindt dat het nieuwe Krimpense college het ook aan de eigen stand verplicht is om het draagvlak voor een zondagsopenstelling goed te onderzoeken. Ruissen “De formateur verklaarde bij zijn verslag in mei van dit jaar dat de nieuwe Krimpense coalitie ‘respectvol de juiste weg in wil slaan op het gebied van zondagsvrijheid’ en het coalitieakkoord vermeldt: ‘we slaan nieuwe wegen in om onze inwoners meer te betrekken, we stimuleren meedenken, meepraten en meedoen’. Dat kan bij dit belangrijke onderwerp geen loze kreet zijn.”

Om te besluiten: “Een zorgvuldig proces, waarin het college zich rekenschap geeft van allerlei zaken die met zondagsopenstelling gepaard gaan, is een vereiste om de relatie van het college met het totale Krimpense bedrijfsleven en het geheel van de Krimpense samenleving recht te doen.”

Het college is gevraagd om mondelinge beantwoording in de raadsvergadering van 20 september 2018.

Dit vind je misschien ook leuk...

10 reacties

 1. M.vrijn zegt:

  Ik vind dat op zondag gewoon elke winkel of winkelcentrum gesloten moet zijn.

 2. Ben zegt:

  Ik had eigenlijk niets anders verwacht van de SGP, maar moeten nu eindelijk hun verlies accepteren. Wij ‘niet christenen’ hebben ook hen jarenlang moeten accepteren. Goede zaak dat Jumbo De Olm nu eens vooruit loopt op de zaken en mee gaat met de zondagsopenstelling. Je omzet verliezen aan andere ondernemingen in buurgemeenten is een grotere zonde dan werken op zondag.

 3. Nel Slaman-Hornes zegt:

  Ik ben het helemaal eens met Ben dat de SGP hun verlies moeten accepteren. Iedereen in zijn eigen waarde laten.
  Maar dat accepteren ze niet. NEL

 4. C. Weterings zegt:

  1 supermarkt open op zondag in deze gemeente moet toch kunnen in deze moderne tijd, we moeten niet blijven “hangen”, maar meegaan, en waarom is dat in andere gemeenten geen probleem, en kunnen er wel leuke dingen juist ook op zondag plaatsvinden, als veel werkende mensen vrij zijn en iets leuks willen ondernemen, moeten zij nu uitwijken naar omliggende plaatsen waar het wel “leeft”

 5. A. Lagrouw zegt:

  Wat ontzettend fijn dat Jumbo De Olm straks ook op zondag open is! Heel blij mee. Geweldig dat er rekening gehouden wordt met de wensen van de klant. Top!!

 6. Leni Meijdam zegt:

  Wat een verschrikkelijk stel zielepoten zijn die SGP-ers toch!
  Vrijheid en blijheid voor iedereen!!
  De gelovigen de kerk en anderen de openstelling van winkels, winkeliers die open willen en niet open moeten.
  Draag toch eens het verlies .. wat ik eigenlijk niet eens zo wil noemen..
  Alle inwoners van Krimpen zijn vrij om te doen wat zij willen..!!!

 7. N Florijn zegt:

  Wat een bijzondere manier van politiek bedrijven. Zonder dat de gemeenteraad hiervan op de hoogte is gesteld… Is dit een gevalletje van ‘wij drammen lekker onze zin door, ook al gaat dat op een oneerlijke manier?’ Jammer trouwens hoor, dat veel mensen een voorkeur hebben voor een 24 uurs economie. Zo’n rustdag is zo gek nog niet, voor jezelf om eens iets anders te doen ook al ga je niet naar de kerk en voor de mensen die duurzaamheid belangrijk vinden; ook voor het milieu is het best fijn als de winkels gesloten zijn. Nu elke zondagmiddag op de Maasboulevard een ronkende file van shoppers. Vroeguh was het toch een stuk rustiger op de weg daar.

  • Ik zegt:

   Dat winkels 7 dagen open kunnen zijn betekent niet dat er geen rustdag is. Die heeft immers niks te maken met de winkel maar met het rooster van een medewerker in de winkel.

   Je voorbeeld van de Maasboulevard is incorrect. De toename van drukte is het gevolg van een groeiende bevolking en economie. Meer mensen die ook steeds vaker een auto bezitten en door gebrek aan OV op zondag gedwongen worden de auto te pakken. Daarnaast is de Maasboulevard drastisch veranderd waardoor de doorstroming van verkeer afgeremd word.

 8. Dees zegt:

  Als de winkelier(s) er brood in zien om op zondag open willen zijn, moet dat kunnen. Hoe de mensen de zondag invullen is ieders eigen keuze, en moet niet door wie dan ook beperkt worden.

 9. AR zegt:

  Klasse, goed voor het milieu ook. Ik hoef namelijk niet meer in de auto naar de Koperwiek, maar kan op de fiets naar de Olm… ??

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.