Schietvereniging Generaal Joubert al bijna 120 jaar een begrip

Deel dit:

schietvereniging4OUDERKERK A/D IJSSEL – Dat zijn naam en rang tot op heden zouden voortleven in het Nederlandse Ouderkerk heeft de Zuid-Afrikaanse commandantgeneraal Piet Joubert nooit kunnen bevroeden. Hij voerde rond 1900 de Boerenmacht aan die met succes de Engelsen van hun grondgebied verdreef. De Boerenoorlog werd hier met belangstelling gevolgd en Ouderkerkse agrariërs wisten wel wie er zouden moeten winnen.

Als eerbetoon aan de roemruchte generaal noemden zij de schietvereniging die zij destijds oprichtten Generaal Joubert. De leden verschoten hun kruit destijds in een boomgaard, want een eigen onderkomen was er nog niet. Dat kwam pas later in de vorm van een clubgebouw aan de Kerkweg, ter hoogte van de tennisbanen en weer veel later in het oude clubgebouw van Spirit aan de Dekkerstraat dat grotendeels met eigen middelen werd omgebouwd tot een clubgebouw waarin de vereniging nu beschikt over een gezellige ontmoetingsruimte en vijftien professionele schietbanen.

Eresabel
Een halve eeuw na de oprichting schonken de nazaten van generaal Joubert de vereniging enkele bijzondere kleinoden. Daaronder het eresabel van dat ooit deel uitmaakte van het uitgaanstenue van de commandant. “Een bijzonder bezit”, vertellen Dirk Burger en Robert Cornelisse, allebei lid van het dagelijks bestuur. Het wapen wordt ieder jaar als wisseltrofee uitgereikt aan de winnaar van de jaarcompetitie. Die neemt hem trots in ontvangst, wordt ermee vereeuwigd en dan gaat het sabel weer de kluis in. Want niemand wil het kostbare eremetaal mee naar huis te nemen.

schietvereniging1

Inmiddels bestaat schietvereniging Generaal Joubert bijna 120 jaar en mag zich nog altijd een bloeiende vereniging noemen. Met op dit moment een kleine honderd leden die niet alleen uit Ouderkerk en Krimpen maar ook van andere omliggende gemeenten komen. Iedere dinsdagavond en zaterdag kunnen zij er terecht om hun liefhebberij te beoefenen. Het gaat bij deze vereniging niet om de jacht in het vrije veld, maar om de punten op de schietbaan. Ieder in hun eigen klasse nemen de schutters deel aan een onderlinge competitie die in vier afzonderlijke kwartalen periodekampioenen oplevert en aan het einde van het jaar de clubkampioenen. Een aantal leden maakt deel uit van teams die de strijd aangaan tegen andere schutters in regionale en landelijke competities.

Klein kaliber
De vereniging telt een junioren en een seniorenafdeling. “Kinderen kunnen bij ons al vanaf zes jaar terecht en krijgen onder begeleiding van een instructeur hun eerste lessen.” Dat geldt trouwens ook voor volwassenen die lid willen worden. Nieuwe leden beginnen met twee introductieavonden, worden na gebleken geschiktheid in de vereniging opgenomen als aspirant, volgen een cursus en mogen dan een jaar lang uitsluitend schieten met een wapen van klein kaliber. Ze kunnen gebruik maken van pistolen en geweren die eigendom zijn van de vereniging. Schieten met een eigen wapen kan ook, maar het aanschaffen daarvan is niet eenvoudig. Daaraan gaat een lange procedure vooraf waarbij onder meer het bestuur en de politie betrokken zijn.

schietvereniging2

Bij generaal Joubert kunnen leden kiezen uit verschillende disciplines; schieten met lucht of met vuurwapens, met een pistool, een geweer of een karabijn in klein of in groot kaliber. Elk wapen vereist een eigen aanpak. Pas na een degelijke instructie en veel oefeningen onder begeleiding mag een lid zelf de baan op. “Daar zien we streng op toe”, aldus Robert Cornelisse, wijzend op het felbegeerde Krooncertificaat dat de vereniging in 2015 werd toegekend door de Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie (de KNSA). “We hebben aangetoond dat we voldoen aan de gestelde kwaliteitsnormen en dat willen we vooral zo houden.”

Maar ondanks alle strenge regels en voorschriften is sv Generaal Joubert vooral ook een gezellige vereniging. Tussen de trainingen en wedstrijden is er voldoende tijd en ruimte voor sociale contacten. Jong en oud, en mensen van allerlei pluimage ontmoeten elkaar in en rond de bar. Ieder lid is bovendien vrijwilliger. Onder het motto ‘Vele handen maken licht werk’ worden de noodzakelijke werkzaamheden binnen de vereniging netjes verdeeld. “Denk alleen maar aan het werk op het telbureau”, licht Dirk Burger toe. Na iedere speelronde moeten de punten van iedere deelnemer worden geteld en genoteerd worden in de standenoverzichten. “Een precieze en omvangrijke taak die twee keer per week terugkomt.”

Meer informatie over deze unieke vereniging in de Krimpenerwaard en omstreken is te vinden op www.svgeneraaljoubert.nl.

schietvereniging3

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.