Rietsnijden bij eendenkooi Bakkerswaal [video]

Deel dit:

rietsnijdenLEKKERKERK – Jaarlijks wordt het riet gesneden op de rietgors bij eendenkooi Bakkerswaal in het Lekkerkerkse buurtschap Schuwacht. “Daarbij trekken we een blik vrijwilligers open die ons komen helpen en we huren een rietsnijder in die ook wat mensen meebrengt”, vertelt kooiker Hans Zantinge, terwijl de klus van dit jaar in volle gang is.

Het riet wordt op het juiste moment gesneden, wanneer het tij op de Lek gunstig is. Zantinge: “We hebben op de rivier eb en vloed. Dat we een paar dagen na elkaar hebben dat het midden op de dag laag water is. Dit jaar is het heel goed gelukt, want we hebben een vorstperiode. Poos niet gehad, maar het gors is bevroren en de rivier is laag, dus de rietoogst gaat prima.”

Het Zuid-Hollands Landschap snijdt het riet in eerste instantie om botanische reden. “We hebben hier eb en vloed van zoet water. Zeer zeldzaam. Dat heb je alleen op de benedenstroomse gedeelten van de grote rivieren. Bij dat eb en vloed hoort een eigen flora. Er staan hier wilde plantensoorten op het gors – de bekendsten zijn de spindotter en het zomerklokje – die alleen maar leven in zoetwater getijden gebieden. Door het riet te maaien creëren we een ideale biotoop voor deze planten. Dat ze volop licht hebben. Doen we dat niet, laten we het riet staan, dan verstikken ze en verdwijnen deze bijzondere bloempjes.”

De kooiker voorspelt dat er eind april, begin mei duizenden bloempjes in bloei staan op het buitendijks gelegen natuurgebiedje in de ‘eendenkooibocht’.

Het geoogste riet wordt hergebruikt in de eendenkooien van het Zuid-Hollands Landschap, zes in totaal, om rietschermen van te maken. “Het slechte riet steken we ter plaatse in brand. Daarvoor krijgen we een stookvergunning van de gemeente. Die jonge gasten vinden dat fantastisch.”

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.