PvdA wil duidelijkheid over gasboring bij Haastrecht

Deel dit:

HAASTRECHT – Is met het besluit van EZ-minister Henk Kamp om de komende vijf jaar niet te boren naar schaliegas, ook de boring naar (schalie)gas bij Haastrecht definitief van de baan? Dat wil de PvdA in Krimpenerwaard graag weten. Commissielid Bas Noorlander heeft het college verzocht deze vraag bij de minister neer te leggen.

Vrijdag liet Kamp in een brief aan de Tweede Kamer weten dat deze kabinetsperiode niet naar schaliegas zal worden geboord. “Commerciële opsporing en winning van schaliegas is de komende vijf jaar in Nederland niet aan de orde. Bestaande vergunningen voor de opsporing van schaliegas worden niet verlengd”, aldus Kamp.

Volgens de PvdA geeft dit niet de gewenste duidelijkheid voor Haastrecht. De proefboring die bij Haastrecht was voorzien betrof weliswaar geen schaliegas, maar ook geen aardgas – het zou hier gaan om een mengvorm van die twee.

Zoals bekend loopt er een vergunningaanvraag voor het boren naar gas bij Haastrecht. Bas Noorlander: “Zowel de gemeenteraad van de voormalige gemeente Vlist als de gemeente Krimpenerwaard heeft aangegeven hiervan een pertinent tegenstander te zijn. Ter voorkoming van verdere maatschappelijke onrust is het voor de inwoners, maar ook voor het gemeentebestuur van de Krimpenerwaard van belang om zo snel mogelijk duidelijkheid te verkrijgen van de minister over het wel of niet doorgaan van deze boringen.”

De aanvraag voor een proefboring naar gas – waarvoor de gemeente Krimpenerwaard een vergunning heeft geweigerd – was afkomstig van het bedrijf Vermilion Oil & Gas BV. Kamp heeft aangegeven dat áls schaliegas als optie in beeld blijft, eventuele onderzoeksboringen naar de aanwezigheid van schaliegas in de Nederlandse bodem in opdracht van de overheid en niet van bedrijven zullen plaatsvinden. Of dit ook voor het ‘Haastrechtse gas’ geldt, is op dit moment ook nog onduidelijk.

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.