Pleidooi voor snelfietspad tussen Schoonhoven en Rotterdam

Deel dit:

snelfietspadKRIMPENERWAARD – Arie Haasnoot woont in Haastrecht en werkt in hartje Rotterdam. De programmamanager bij Stedin reageerde een jaar of twee geleden enthousiast op het initiatief van zijn werkgever om het aantal door de medewerkers gereden autokilometers zoveel mogelijk te beperken. Arie koos voor de fiets. De racefiets wel te verstaan, want hij moet dagelijks tweemaal rond dertig kilometer overbruggen.

“Dat doe ik niet iedere dag hoor”, geeft hij toe. “Als het echt slecht weer is kies ik toch voor de auto.” Het spreekt voor zich dat hij ’s zomers vaker op en neer fietst dan in de winter. Als alles meezit is hij op de fiets nagenoeg net zo snel op zijn plaats van bestemming als met de auto. “Geen last van files, geen parkeerproblemen, goedkoop, hartstikke milieubesparend en nog gezond ook”, somt hij de voordelen van de fiets boven de auto op. Het openbaar vervoer laat hij in deze vergelijking even buiten beschouwing, want de verbinding tussen Haastrecht en Rotterdam is omslachtig en tijdrovend vanwege het vele overstappen.

De route die Arie rijdt voert hem via Stolwijk en Bergambacht langs de N210 naar Krimpen aan den IJssel waar hij de Algerabrug overwipt en zijn weg via Capelle-West vervolgt om tenslotte over het fietspad langs de Maasboulevard zijn werkplek te bereiken. Een prachtige route over brede, geasfalteerde fietspaden met onderweg maar een paar hindernissen zoals verkeerslichten en oversteekplaatsen waar automobilisten voorrang hebben.

Voorwaarden
“Het traject tussen Schoonhoven en Rotterdam voldoet nagenoeg aan alle voorwaarden om de status snelfietspad te krijgen”, concludeerde hij onlangs. Arie kwam op die gedachte toen hij in een landelijk dagblad een artikel las over de beoogde aanleg van een snelfietspad tussen Hellevoetsluis en Spijkenisse. Een project dat is begroot op vijf à zes miljoen euro. Een bedrag dat in een jaar of vijf terugverdiend zou kunnen worden omdat veel forenzen in die regio de auto zouden laten staan, zo had een Wageningse onderzoeker becijferd.

“Over zo’n snelfietspad rijd ik dus eigenlijk al en het hoeft geen miljoenen te kosten om deze route officieel als zodanig aan te wijzen en op te nemen in het provinciale snelfietspadennet”, mijmerde hij tijdens één van zijn fietstochten door het Groene Hart. “Met een paar verbeteringen onderweg zijn we er al.” Arie denkt dan aan verkorting van de wachttijd voor fietsers op het kruispunt ter hoogte van de Kralingse Zoom in Rotterdam, het rechttrekken van de scherpe bocht onder aan de afrit van de Algerabrug en aan te sluiten op een fietsstrook op de Rotterdamseweg in Krimpen aan den IJssel, de wachttijden bij de Industrieweg verkorten of daaronder door een fietstunnel aanleggen – “Dat is dan wel weer kostbaar” – en de fietsers voorrang geven op de rotondes op de provinciale weg. “Dat hoeft alles bij elkaar toch geen miljoenen te kosten”, becijferde hij.

Positieve reacties
Haasnoot besloot werk te maken van zijn idee. Hij beschreef zijn plannen op een eigen website en benaderde de provincie en gemeenten langs de route. Van de meeste instanties heeft hij inmiddels positieve reacties ontvangen. “We gaan er eens goed over nadenken”, werd hem van meerdere kanten beloofd.

Het allerbelangrijkste vindt hij dat het snelfietspad nu al onder de aandacht gebracht wordt. Met artikelen in de pers, een aanduiding op wegenkaarten en routebordjes langs het hele traject. Veel mensen kennen deze snelweg voor fietsers nog niet en dat moet wat hem betreft snel veranderen.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Fietser boven auto stellen …. ja!
    Aanpassingen dat aankomende fietser niet hoeft te wachten voor verkeerslicht…. ja!
    Op rotonde heeft iedereen voorrang en afslaande auto niet….. zou landelijk moeten zijn
    Maar op B-weg desnoods fietsstrook markering maar is en blijft B-weg voor alle verkeer

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.