Piet Mourik schrijft indrukwekkend boek over Hollandsche IJssel

Deel dit:

ijssel1KRIMPEN/OUDERKERK A/D IJSSEL – Een jaar of drie geleden zette Piet Mourik zich aan het schrijven van een artikeltje voor de nieuwsbrief van de Historische Vereniging Ouderkerck op d’IJssel.

De geboren en getogen Ouderkerker wilde aan de hand van foto’s en beschrijvingen een beeld schetsen hoe zijn woonplaats er pakweg honderd jaar geleden vanaf het water van de Hollandsche IJssel uitzag. Dat liep een beetje uit de hand. Dinsdag presenteerde hij in het streekmuseum in Krimpen aan den IJssel een indrukwekkend boek, waarin Piet de oevers aan beide zijden van de rivier uitvoerig beschrijft.

Van IJsselmonde, waar de rivier eindigt in de Nieuwe Maas, tot in IJsselstein, waar de Hollandsche IJssel doodloopt in niet meer dan een smalle, ondiepe sloot.

Industrie
‘Varend’ over de rivier neemt de auteur zijn lezers mee naar alle dorpjes en stadjes die aan de boorden van het zich door het landschap slingerende water liggen. Met oog voor heel veel details voert zijn tocht langs molens, stoomgemalen, steenfabrieken, scheepswerven en andere industriële bedrijvigheid. In een gebied waar agrarische activiteiten vooral binnendijks werden ontplooid speelde de industrie juist langs de rivier een bepalende rol. Dat heeft natuurlijk vooral te maken met vervoer over water. Al die woonkernen en bedrijven waren met elkaar verbonden door vrachtscheepjes en veerpontjes.

De informatie die Piet Mourik nodig had om zijn teksten te kunnen schrijven zocht en vond hij in zo’n 140 boeken en naslagwerken over plaatsen en bedrijven langs de rivier. “Noem het maar een literatuurstudie, waarin ik de gegevens uit al die bronnen heb samengevat in één boek.” Een monnikenwerk moet het zijn geweest, dat hij aanvulde met tal van foto’s, ansichtkaarten, topografische kaarten en andere prenten die hij tijdens zijn zoektocht terugvond.

ijssel2

Gewapend met rond driehonderd pagina’s tekst en twee keer zoveel afbeeldingen bracht Piet Mourik een paar maanden geleden een bezoekje aan Verloop Drukkerij in Alblasserdam met de vraag of zijn werk in boekvorm zou kunnen worden uitgegeven. “Na het bekijken van de inhoud waren we meteen om”, aldus Jan Vreeken van de drukkerij. “We vonden het beslist de moeite waard om hier een boek van te maken.” En zo geschiedde.

Dinsdagmiddag reikte Mourik het eerste exemplaar uit aan Nico Stam, voorzitter van de afdeling Ouderkerk van schippersvereniging Schuttevaer. Die toonde zich er zeer verguld mee. “Ik vaar regelmatig door de Hollandsche IJssel en weet precies hoe het er nu uitziet. Hoe het honderd jaar geleden was ga ik met veel plezier ontdekken in dit prachtige boek.”

Het boek ‘Historische vaartocht over de Hollandsche IJssel’ wordt verspreid via alle boekwinkels in de plaatsen langs de rivier en is ook verkrijgbaar bij de historische verenigingen en de musea. De kosten bedragen 28,50 euro. “Wij geven het boek in ieder geval een prominente plaats in onze museumwinkel”, beloofde Janine Nauta, directeur van het streekmuseum.

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.